Nieuws

Rapportage Het Noorden werkt door- 2023 Q2

Het Noorden werkt door is een samenwerking van de arbeidsmarktregio’s Groningen, Drenthe en Friesland in het kader van de herstructurering van de arbeidsmarkt. Mooi werk en geschikt personeel voor iedereen in het noorden.

Lees meer
Speeddate Nieuw talent in de zorg

Op woensdag 20 september verzamelden zich ruim 30 potentiële deelnemers aan het opleidingstraject Nieuw talent in de zorg in het UWV kantoor in Leeuwarden.

Lees meer
Friesland is 24 enthousiaste Harries rijker!

Afgelopen juni en juli hebben 24 Friese werkgevers, leidinggevenden en begeleiders de tweedaagse Harrie-training gevolgd. Harrie staat voor: hulpvaardig, alert, rustig, realistisch, instruerend en eerlijk.

Lees meer
Meerjarig Uitvoeringsprogramma Fryslân Werkt is vastgesteld

Op 22 juni 2023 heeft het Algemeen Bestuur ons Meerjarig Uitvoeringsprogramma goedgekeurd. Met dit programma bereiden we ons alvast voor op de landelijke hervorming van de arbeidsmarktdienstverlening.

Lees meer
Stimuleringsregeling Talentenexpeditie REA College

Sinds september 2022 geldt een stimuleringsregeling voor de Talentenexpeditie van REA College Leeuwarden. Het betreft een regeling vanuit Fryslân Werkt om alle Friese gemeenten (opnieuw) kennis te laten maken met de waarde van een Talentenexpeditie.

Lees meer
Corporate video Fryslân Werkt

De afgelopen maanden hebben we achter de schermen hard gewerkt aan een corporate video. Een video waarin we in het kort vertellen wat Fryslân Werkt doet en waar we voor staan.

Lees meer
Gemeente Leeuwarden doet pilot met Open Hiring

Gemeente Leeuwarden gaat dit najaar 8 mensen aannemen bij de afdeling Buitendienst op basis van Open Hiring. Deze nieuwe collega’s worden aangenomen op basis van hun motivatie om te willen werken.

Lees meer
Het Noorden werkt door – rapportage Q1 2023

Het Noorden werkt door is een van de projecten die onder de vlag van Fryslân Werkt draaien. In deze rapportage vind je aantallen en achtergrond van deze dienstverlening terug over de periode van Q1 2022 t/m Q1 2023.

Lees meer
Friesland is zeven hoveniers-in-de-dop rijker!

Een aantal maanden geleden werd UWV door het hoveniersbedrijf Frisia Groep benaderd. Ze konden maar moeilijk geschoold personeel vinden en vroegen daarom om hulp.

Lees meer
Personeelstekorten blijven, maar banengroei wordt minder

In haar arbeidsmarktprognose over 2023-2024 zegt UWV dat dit vooral komt door de voorspelde lagere economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt. Internationale onzekerheden, hoge energieprijzen en inflatie zorgen ervoor dat de groei in banen bijna stil komt te staan.

Lees meer
Start Newcomers Summers School

Op donderdag 1 juni is de Newcomers Summerschool van start gegaan met 14 deelnemers. In deze Summerschool wordt een groep nieuwkomers in Friesland door Xpressy intensief begeleid in hun stappen richting de arbeidsmarkt.

Lees meer
Een zeer geslaagde TOLO Tour!

Tijdens de TOLO Tour (Toekomst in Logistiek) hebben 13 enthousiaste werkzoekenden kennis gemaakt met vier verschillende logistieke bedrijven. Voor een aantal werkzoekenden staan al verdere kennismakingsgesprekken gepland met een werkgever.

Lees meer
Fries Leesoffensief Fers genomineerd voor Taalheldenprijs

Tijdens de achtste uitreiking van de Taalheldenprijs maakt het projectteam van het Fries Leesoffensief kans op de titel ‘Taalheld Bruggenbouwer’. Op woensdag 21 juni reikt H.

Lees meer
Vacature communicatieadviseur

Ben jij een ervaren communicatieadviseur? En wil jij werk maken van de opgaven van de Friese arbeidsmarkt?

Lees meer
Vakkundig aan de slag in de horeca

Wil je werken in Noordoost-Friesland en aan de slag in de horeca? Of werk je al in de horeca en wil je je horecavaardigheden verder ontwikkelen?

Lees meer
Krachttoer: het zit er op!

Het was volle bak in Schouwburg De Lawei. Ruim 375 bezoekers hebben genoten van de verschillende inspiratiesessies, de bijdrage van Wim Davidse over de revolutie op de arbeidsmarkt en aanstekelijk werkgeverschap, elkaar ontmoeten en natuurlijk de borrel na afloop.

Lees meer
Start Fries traject om zorgtekort aan te pakken

25 nieuwe talenten worden de komende tijd klaargestoomd voor de zorg. Ze gaan de module ‘Individuele Basiszorg verlenen’ volgen en tegelijkertijd stage lopen bij een zorgorganisatie.

Lees meer
Duizenden banen

“In Friesland zijn de afgelopen tien jaar drieduizend banen gerealiseerd voor ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. De provincie loopt daarmee voor op veel andere regio’s maar er is nog werk aan de winkel.

Lees meer
Ondertekening convenant

Tijdens het arbeidsmarktevenement Krachttoer op 23 maart 2023 ondertekenden al onze partners een samenwerkingsconvenant. Hiermee is de basis gelegd waarop Fryslân Werkt de komende jaren aan de slag gaat om alle Friese inwoners een eerlijke kans en een passende plek op de arbeidsmarkt te bieden.

Lees meer
Marcel Bos – nieuwe programmacoördinator

Sinds 1 februari is Marcel begonnen als programmacoördinator voor Fryslân Werkt. Als coördinator is Marcel verantwoordelijk om het programmabureau van Fryslân Werkt stevig te positioneren als de centrale spil die alle partners bij elkaar brengt, ontwikkelingen volgt, zorgt voor een gezamenlijke strategie en ondersteunt om concrete resultaten te bereiken.

Lees meer
Bakery Sweets Center on tour

Je bent op zoek naar een baan of een stageplek. De bakkerij- en zoetwarensector heeft vacatures genoeg!

Lees meer
Samenwerking met Belastingtelefoon

In 2023 wil de Belastingtelefoon graag samen met ons 16 mensen duurzaam opleiden voor een baan binnen hun servicecenter. Het afgelopen jaar hebben we dat met 8 mensen gedaan en dit is zo succesvol geweest, dat zij dat dit jaar graag nog een keer willen.

Lees meer
De week van de kennismaking

Doe jij mee aan de Week van de Kennismaking? Altijd al eens willen weten hoe het is om op een vrachtwagen te rijden, beveiliger te zijn of misschien droom je van een baan in de techniek?

Lees meer
Marije Zijlstra – nieuwe strategisch adviseur

Op 1 februari is Marije Zijlstra gestart als strategisch adviseur voor Fryslân Werkt. Het is Marije haar rol om, samen met de collega’s van het programmabureau én alle partners in het netwerk, de vastgestelde koers van Fryslân Werkt te vertalen naar een programmatische aanpak waarmee we de komende jaren samen aan de slag kunnen.

Lees meer
Koers Fryslân Werkt 2022-2026

De ongekende situatie op de arbeidsmarkt en het aflopen van de Strategische Werkagenda vormen aanleiding om een nieuwe koers vast te stellen voor de komende vier jaar. Hier vind je het nieuwe koersdocument van Fryslân Werkt 2022-2026.

Lees meer
De week van de kennismaking

Bij het buddyproject wordt een kandidaat gekoppeld aan een werkgever. Als werkgever ga je samen met de kandidaat in gesprek om elkaar te leren kennen en om van elkaar te leren.

Lees meer
De week van de kennismaking

Trendstudies van gerenommeerde partijen als UWV en Sociaal Planbureau zijn het erover eens: nieuwkomers zijn hard nodig om het arbeidspotentieel op peil te houden. En toch hebben veel werkgevers ‘koudwatervrees’ bij het aannemen van nieuwkomers.

Lees meer
Werkvoucher is ook in 2023 beschikbaar

Ook in 2023 kunnen werkgevers een vergoeding krijgen twv €2000 wanneer zij een medewerker in dienst nemen die een uitkering ontvangt vanuit de Participatiewet. Deze werknemer gaat in ieder geval 6 maanden lang minimaal 24 uur per week aan het werk en de werkgever heeft de bedoeling om de arbeidsovereenkomst bij goed functioneren te verlengen.

Lees meer
Werkvoucher is ook in 2023 beschikbaar

Mensen met een arbeidsbeperking hebben soms heel veel begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig. Gemeenten moeten deze mensen een betaalde baan bieden in een aangepaste omgeving: beschut werk.

Lees meer
Noordelijke arbeidsmarktregio’s en mbo-instellingen maken kosteloos doorleren mogelijk

Onder de noemer Het Noorden Leert Door krijgen zowel werkenden als werkzoekenden uit Drenthe, Groningen en Friesland de gelegenheid om kosteloos een opleiding op mbo-niveau te volgen in een richting die kansen biedt op de arbeidsmarkt.

Lees meer
“Je geeft iemand een nieuw leven”

Onze collega Esther Vinke vindt Social Return dé meest inspirerende oplossing voor het probleem van personeelstekort én de ongelijke kansen in de samenleving. Het is een kans voor open doel voor werkgevers: “Je leidt nieuw personeel op en je geeft tegelijkertijd iemand een compleet nieuw leven.

Lees meer
Ondertekening samenwerking met Taxiwerq

Vlak voor de kerstdagen hebben Fryslân Werkt en Taxiwerq een handtekening gezet onder de samenwerking.

Lees meer
Jaaroverzicht 2022

Het jaar 2022 zit er alweer bijna op! Hoog tijd om de balans op te maken en even terug te kijken naar wat er allemaal gebeurd is.

Lees meer
Presentaties carrousel 24 november

Voor iedereen die de carrousel gemist heeft maar wel nieuwsgierig is naar wat onze projectleiders daar gedeeld hebben

Lees meer
Er staat ons wat te doen!

Tijden veranderen en al helemaal in de huidige arbeidsmarkt. De komende jaren staan we namelijk voor een grote opgave.

Lees meer
De stap zetten naar een hele andere baan

Twintig jaar lang werkte Margreeth Mooi bij de Rabobank. Toen er in 2016 geen plek meer voor haar was, had ze daar vrede mee.

Lees meer
De Bus op Oost

“Het begon een jaar geleden”, zegt Annette Jensma-Bliek. “Ik riep (een beetje uit frustratie): geef mij een bus en ik ga in een wijk staan waar veel mensen hulp nodig hebben.

Lees meer
Terugblik carrousel 24 november

Donderdag 24 november organiseerden we een carrousel voor onze (nieuwe) Friese bestuurders en ambassadeurs. Het doel was kennismaken met onze projectleiders en al onze activiteiten en projecten.

Lees meer
Fryslân Werkt en MCL creëren arbeidskansen voor facilitair medewerkers

Vanaf maandag 14 november starten 12 deelnemers met een mbo-leerwerktraject tot facilitair medewerker in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).

Lees meer
Ondertekening convenant SúdwestWerkt

Het onderwijs, de ondernemers en de gemeente in Súdwest-Fryslân gaan samenwerken aan het realiseren van een goed werkende arbeidsmarkt die voorbereid is op een toekomst met steeds meer oudere werknemers en een tekort aan nieuw jong personeel.

Lees meer
De kracht van continuïteit

Het team Zakelijke Dienstverlening van Fryslân Werkt!, regio Leeuwarden stelde zich vorig jaar ten doel om 75 mensen aan een baan te helpen.

Lees meer
Hoe werkt Social Return nu eigenlijk?

Als je als werkgever een opdracht van de overheid gegund hebt gekregen heb je er een Social Return verplichting bij. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Lees meer
Praktijkleren met praktijkverklaring

Praktijkleren met een praktijkverklaring: een leerroute op maat voor iedereen die graag met de handen werkt en die (nog) niet zelfstandig een diploma of certificaat kan halen.

Lees meer
Open Hiring

Geen gesprek en CV, gewoon aan het werk! Het enige wat telt, is wat je vandaag wilt en komt doen, wat je nu waarmaakt.

Lees meer
Het Noorden werkt door

Iedereen is hard nodig om de economie draaiende te houden. Het Noorden werkt door is er voor zowel werknemers als werkgevers als het gaat om het vinden of behouden van werk of personeel.

Lees meer
Snelle start taallessen voor Oekraïense vluchtelingen

Met de komst van Oekraïense vluchtelingen steeg de vraag naar Nederlandse taalles. Op landelijk niveau bleek financiering op korte termijn echter lastig te organiseren.

Lees meer
Arbeidsmarktprognose 2022-2023 UWV voorspelt verdere banengroei in Friesland

In Friesland stijgt het aantal banen van werknemers verder in de jaren 2022 en 2023.

Lees meer
WerkFit traject voor BAB-kandidaten

Voor mensen met een BAB-indicatie, die (tijdelijk) geen werk hebben, is het belangrijk toch in het werkritme te blijven (of te komen).

Lees meer
Barometer Transport en logistiek

UWV publiceerde in maart 2022 een barometer met daarin de laatste ontwikkelingen in transport en logistiek. In de barometer staan bijvoorbeeld WW-cijfers, de ontwikkeling van het aantal vacatures en de verwachtingen van de ondernemers in de sector.

Lees meer
Werkcongres Súdwest-Fryslân ‘Schaarste bestaat niet’ – 18 mei 2022

De spanningen op de arbeidsmarkt zijn ook in Súdwest-Fryslân merkbaar. Hoe vind én behoud je goede werknemers?

Lees meer
Personeel gevraagd: succesvolle samenwerking tussen opvang Sinne, Kinderwoud en Fryslân Werkt!

Kinderopvangorganisaties Sinne en Kinderwoud en Fryslân Werkt! hebben de handen ineen geslagen in de strijd tegen het personeelstekort.

Lees meer
Online scholingsevent Scholing Werkt!

31 maart 2022: voor iedereen in Friesland die op zoek is naar een (andere) baan en hiervoor een korte opleiding nodig heeft.

Lees meer
Nieuwe subsidieregeling ‘Praktijkleren in de derde leerweg’

Met de nieuwe subsidieregeling ‘Praktijkleren in de derde leerweg’ kunnen werkgevers een tegemoetkoming aanvragen van maximaal €2700 wanneer ze praktijkleren in het mbo inzetten.

Lees meer
Training ‘Individuele begeleiding op de werkvloer’ leert werkbegeleiders en leidinggevenden te denken vanuit de doelgroep

Hoe herken je iemand met een arbeidsbeperking? Wat kan je als leidinggevende bieden aan iemand die een arbeidsbeperking heeft, zodat hij of zij niet vastloopt in het werk?

Lees meer
Naar de inhoud springen