Nieuws

28 november 2023

Van een uitkering naar een baan in het MCL

Header afbeelding

Deel artikel

Het afgelopen jaar hebben we samen met het Medisch Centrum Leeuwarden een groep uitkeringsgerechtigden met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot facilitair medewerker. Een gevarieerde groep enthousiaste deelnemers begon in november 2022 aan een traject waarin ze een dag per week theorieles kregen en 2-3 dagen per week aan het werk waren in het MCL.

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar facilitair medewerkers spelen in het ziekenhuis een belangrijke rol bij de zorg van patiënten en ondersteuning van het zorgpersoneel. Naast hun schoonmaaktaken maken ze bijvoorbeeld bedplekken gereed voor opname, vullen ze ‘platgoed’ (zoals lakens, dekens en handdoeken) en andere materialen aan en brengen en halen ze spullen voor verpleegkundigen. “De afgelopen jaren is het voor ons steeds moeilijker geworden om geschikte mensen voor deze functie te vinden”, vertelt manager zorgondersteuning Hielkje Poiesz. “Tegelijkertijd willen we als ziekenhuis onze maatschappelijke betrokkenheid tonen. Zo ontstond het idee om uitkeringsgerechtigden met een afstand tot de arbeidsmarkt op te gaan leiden tot facilitair medewerker.”

Naar school en werken

Samen met het MCL hebben we een plan bedacht om uitkeringsgerechtigden al werkend te laten leren. In een BBL-traject, zoals het officieel heet, gaan studenten één dag per week naar school en werken ze twee of drie dagen. Voor de daadwerkelijke start van het BBL-traject hebben de deelnemers eerst een kort voorschakeltraject van een paar dagen gevolgd. Hierin maakten ze kennis met het werken bij MCL en met de inhoud van het BBL-traject.

Adviseur bij het MCL Eelco den Boer: “Het gaat om mensen met een werkloosheids-, arbeidsongeschiktheids- of bijstandsuitkering die moeite hebben om aan het werk te komen. Bijvoorbeeld omdat ze geen startkwalificatie of relevante werkervaring hebben. Behalve dat er gesprekken met ze zijn gevoerd, hebben geïnteresseerden ook een paar diensten meegelopen in het ziekenhuis. Zodat ze een goed beeld kregen van het werk en de collega’s.”

Diploma en een baan

Uiteindelijk werden zo tien mensen uitgekozen. Zij startten half november met hun opleidingstraject van een jaar, de eerste vier maanden met behoud van uitkering, daarna in dienst van het MCL. “De leeftijden variëren van begin dertig tot in de zestig”, zegt Hielkje Poiesz. “Hun achtergrond is heel divers. En heel leuk: twee van hen hebben eerder als vrijwilliger in ons ziekenhuis gewerkt.” Ze is blij verrast door het enthousiasme van de nieuwe medewerkers. “Nadat ze op de werkvloer hadden meegelopen, gaven ze aan dat het werk leuker en afwisselender was dan ze dachten. Ze hadden echt zin om aan de slag te gaan.”

De meeste lessen werden niet in het ROC, maar in het MCL gegeven door docenten van Firda en ook door medewerkers van het ziekenhuis. “Zo halen we het onderwijs letterlijk naar binnen en kunnen we daar ons eigen stempel op drukken”, aldus Eelco den Boer. “Deelnemers die het hele traject positief afronden, krijgen na een jaar een MBO-diploma op niveau 2 én een volwaardige baan bij ons. Dat is dus win-win.” Als de aanpak een succes wordt, hoopt hij dat het MCL in de toekomst op deze manier niet alleen meer facilitair medewerkers, maar misschien ook mensen voor andere functies kan opleiden. “Want de komende jaren hebben we nog veel nieuw personeel nodig.”

Een jaar later, hoe staan we ervoor?

Een jaar later kunnen we spreken van een maatschappelijk gezien groot succes. In totaal hebben negen deelnemers aan het project deelgenomen. Eén deelnemer is in de eerste maanden van het traject afgevallen. Van de acht overgebleven deelnemers krijgen vier deelnemers per 15 november een jaarcontract als Facilitair medewerker van 24 uur per week in het MCL. Eén deelnemer krijgt een jaarcontract van 18 uur per week.  

Eén deelnemer is per september uitgestroomd en gestart met de opleiding IG verzorgende. Een andere deelnemer is aan de slag gegaan bij het hulpmiddelencentrum. Van één deelnemer is niet duidelijk wat het vervolg zal zijn.

Volgende fase
Op dit moment zijn we in het MCL bezig met de voorbereidingen om in 2024 een nieuwe groep met dit traject te laten starten.

Ervaring van deelnemer Michel

Michel (38) startte een jaar geleden met het BBL-traject. Een waardevolle route legde hij het afgelopen jaar af. Michel: ‘Het MCL is altijd al een bijzondere plek voor mij geweest. Zo kreeg ik in 2020 de diagnose Acute Leukemie.’ Na zijn behandeling en herstelperiode wilde Michel graag weer aan het werk. Hij klopte aan bij de gemeente en sprak zijn voorkeur uit voor werken in het MCL. Michel: ‘Ik wilde graag wat terugdoen. Maar gezien mijn herstelperiode hebben we eerst gekeken wat ik aan kon. Daarom ben ik eerst als vrijwilliger gestart bij afdeling oncologie.’  

Michel waagde de stap en startte met het BBL-traject. Weer studeren was wel weer even wennen voor Michel. Maar aan zijn motivatie lag het niet. Michel: ‘Direct vanaf het begin heb ik heel veel motivatie gehad. Soms was dit even wat minder, maar ik hield altijd mijn doel voor ogen.’ Michel gaat nu aan de slag met vlinder-diensten voor 24-uur in het MCL. Dit betekent dat hij op verschillende afdelingen gaat werken.

Ga naar de inhoud