Nieuws

31 mei 2022

Arbeidsmarktprognose 2022-2023 UWV voorspelt verdere banengroei in Friesland

Header afbeelding

Deel artikel

In Friesland stijgt het aantal banen van werknemers verder in de jaren 2022 en 2023. Het gaat om een toename van 6.500, tot 282.100 banen in 2023. Deze stijging van 2,4% is vergelijkbaar met landelijk (2,3%).

De groei wordt voor een belangrijk deel in 2022 gerealiseerd. UWV verwacht nu nog een kleine toename in 2023, maar of dit uitkomt is hoogst onzeker. De banengroei zit vooral in de uitzendbranche, horeca en zakelijke diensten. Er zijn ook sectoren met banenkrimp in 2021-2023, zoals detailhandel en financiële diensten. Hier zijn minder werknemers nodig door verdergaande automatisering en digitalisering. In de detailhandel spelen ook online verkopen een rol. Door de banengroei en ontwikkelingen zoals vergrijzing en de energietransitie komt er voorlopig nog geen einde aan de personeelstekorten.

Meer informatie?

Deel artikel

Andere berichten

De week van de kennismaking

Doe jij mee aan de Week van de Kennismaking? Altijd al eens willen weten hoe het is om op een vrachtwagen te rijden, beveiliger te zijn of misschien droom je van een baan in de techniek?

Lees meer
Documentaire SummerSchool Plus! Omrop Fryslân

Trendstudies van gerenommeerde partijen als UWV en Sociaal Planbureau zijn het erover eens: nieuwkomers zijn hard nodig om het arbeidspotentieel op peil te houden. En toch hebben veel werkgevers ‘koudwatervrees’ bij het aannemen van nieuwkomers.

Lees meer
Werkvoucher is ook in 2023 beschikbaar

Ook in 2023 kunnen werkgevers een vergoeding krijgen twv €2000 wanneer zij een medewerker in dienst nemen die een uitkering ontvangt vanuit de Participatiewet. Deze werknemer gaat in ieder geval 6 maanden lang minimaal 24 uur per week aan het werk en de werkgever heeft de bedoeling om de arbeidsovereenkomst bij goed functioneren te verlengen.

Lees meer
Ga naar de inhoud