Nieuws

22 november 2023

Terugblik carrousel 20 november in Kollum

Header afbeelding

Deel artikel

Op maandag 20 november organiseerden we onze eerste carrousel in de regio Noordoost voor en door partners van Fryslân Werkt. We waren te gast in Theater De Colle in Kollum waar 4 presentaties op het programma stonden om collega’s te inspireren. Bij deze carrousel kwamen collega’s uit alle deelregio’s aan het woord die hun kennis, succesverhaal en/of ervaring deelden uit hun praktijk van alledag.

Programma

Bij deze editie van de carrousel stonden de volgende onderwerpen op het programma:

REA College – De kracht van scholing

Het REA college biedt onderwijs aan jongeren (18+) die niet terecht kunnen in het reguliere beroepsonderwijs. Medewerkers en studenten vertelden over hoe het scholingstraject bij REA College er uit ziet. De opleiding is maatwerk voor elke student. Door de kleinschaligheid van de opleiding is veel ruimte voor persoonlijk contact tussen docenten en studenten. In het traject van 2 jaar krijgen de studenten zowel vakgericht onderwijs als werknemersvaardigheden. Studenten krijgen middels een talentenexpeditie inzicht waar ze goed in zijn. Daarnaast biedt de school een veilig klimaat voor de studenten door rust, structuur en ondersteuning zodat ze klaar zijn voor een betaalde baan.

Wurkstart – Netwerksymposium voor werkgevers

Wurkstart is een regionale samenwerking tussen verschillende organisaties op het gebied van leren, werken en ontwikkelen. Elke regio heeft zijn eigen uitdagingen maar daar ligt ook de kracht van de regio. Zo ook in Noordoost Fryslân. De bestaande dienstverlening is ondergebracht onder Wurkstart en zo zijn diensten laagdrempelig bereikbaar voor de inwoners van Noordoost Fryslân. In 2022 organiseerde Wurkstart een symposium voor werkgevers in Noordoost Fryslân met daarin aandacht voor thema’s als werkgeluk, wendbaar vakmanschap en vernieuwend personeelsbeleid. Een voorbeeld wat wellicht ook in de andere deelregio’s van Fryslân Werkt een vervolg kan krijgen.  

Het Noorden werkt door – Meerwaarde dienstverlening

Het Noorden werkt door is het regionaal mobiliteitsteam (RMT) van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Collega’s die samenwerken binnen Het Noorden werkt door vertelden over hoe zij samenwerken en gebruik maken van elkaars kennis om tot een gezamenlijke dienstverlening te komen voor hun (inmiddels al meer dan) 3000 klanten. Het Noorden werkt door levert haar diensten aan zowel werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Er werden verschillende casussen besproken om kennis te delen met alle partners van Fryslân Werkt.

Xpressy – Newcomers Summerschool

De Newcomers Summerschool is een project om nieuwe Nederlanders richting werk te begeleiden. Medewerkers en een deelnemer vertelden over het intensieve traject dat deelnemers volgen om meer te leren over bijvoorbeeld hun talenten, de Nederlandse/Friese arbeidsmarkt en gesprekken voeren en zichzelf presenteren. Inmiddels zijn verschillende deelnemers al gestart met een baan of stage. Benieuwd naar het vervolg? Omrop Fryslân volgt de deelnemers van de Newcomers Summerschool in het programma ‘Fan Binnenút’. Doel van de documentaireserie is het openen van meer deuren bij Friese werkgevers voor het in dienst nemen van deze doelgroep. De serie is vanaf april 2024 te zien.

Deel jouw verhaal!

Het motto van Fryslân Werkt is ‘samen aan de slag’. Wij geloven er namelijk in dat we samen sterker staan dan alleen wanneer het gaat om mensen (met een arbeidsbeperking) te begeleiden naar de arbeidsmarkt. Iedereen werkt hier in z’n eigen organisatie ontzettend hard aan en hoe mooi is het om deze kracht met elkaar te verbinden.

Om het programma voor de komende carrousels te vullen, zijn we op zoek naar collega’s die werkzaam zijn bij een van onze partners die hun ervaring/kennis/succesverhaal willen delen. Dus heeft jouw afdeling een bijzondere actie op poten gezet voor werkgevers, heb je (eindelijk) die moeilijk bemiddelbare cliënt aan werk geholpen, wil je vertellen over hoe jij een opleidingstraject succesvol opzet? Of heb je een ander goed verhaal dat je graag wilt delen? Laat het ons dan weten via evenementen@fryslanwerkt.nl.

Volgende carrousel

Op 6 februari 2024 is deelregio West aan de beurt en later dat jaar volgen ook de deelregio’s Midden en Zuidoost.

Ga naar de inhoud