Nieuws

24 mei 2023

Fries Leesoffensief Fers genomineerd voor Taalheldenprijs

Header afbeelding

Deel artikel

Tijdens de achtste uitreiking van de Taalheldenprijs maakt het projectteam van het Fries Leesoffensief kans op de titel ‘Taalheld Bruggenbouwer’. Op woensdag 21 juni reikt H.K.H. Princes Laurentien der Nederlanden de prijs uit. Met deze prijs wil Stichting Lezen en Schrijven mensen bedanken die zich op een bijzondere manier inzetten om basisvaardigheden te verbeteren.

In de categorie ‘Bruggenbouwer’ is het projectteam genomineerd door Fryslân Werkt. Marieke Vellinga overhandigt namens het Algemeen Bestuur van Fryslân Werkt het nominatiecertificaat. “Fryslân Werkt heeft het Fries Leesoffensief genomineerd omdat ze erin slagen heel Fryslân te verbinden en samen te laten werken om het leesplezier bij jong en oud te bevorderen. Dat is belangrijk, want zoals het Fries Leesoffensief zelf zegt: een taalrijk mens is een kansrijk mens!”, aldus Marieke Vellinga.

“De provincie Fryslân staat in de top 3 van provincies met het hoogste percentage laaggeletterden. Dit willen we veranderen, maar dat kunnen we alleen samen”, aldus Julie Bruijnincx van het projectteam. Daarnaast is er in Fryslân sprake van een unieke meertalige situatie. Het projectteam heeft zich daarom het afgelopen anderhalf jaar ingezet om in Fryslân een Leesoffensief te starten. Ze doen dit vanuit de overtuiging dat het maatschappelijke probleem omtrent de dalende taalvaardigheid alleen gezamenlijk kan worden opgelost. Het projectteam is opgezet door Fers die samen met de Friese bibliotheken initiatiefnemer en aanjager is.

Leescoalitie
Alleen met elkaar kunnen we verschil maken en daarom is er een leescoalitie samengesteld. Deze coalitie bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de provincie en gemeenten, de bibliotheken, het onderwijs en de arbeidsmarktregio. Samen hebben zij een actieagenda ontwikkeld met daarin concrete plannen die bijdragen aan een betere taalvaardigheid en dus betere kansen voor iedereen. Uitgangspunten van deze plannen zijn: versterken wat werkt, verbinding zoeken met elkaar en met de blik op de toekomst gericht. Alles om ervoor te zorgen dat heel Fryslân leest.

De Taalheldenprijs
Deze prijs is een cadeau geweest aan H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden toen ze in 2014 terugtrad als bestuursvoorzitter van de stichting. De prinses koos ervoor om de focus te leggen op degenen om wie het gaat. Met het uitreiken van de Taalheldenprijs geeft zij de Taalhelden en hun verhaal een podium. Zodat zij met hun verhaal weer vele anderen kunnen inspireren.

Op de foto: Tineke Boersma (projectleider), Julie Bruijnincx, Berber van der Wal, Marieke Vellinga (namens Fryslân Werkt), Roos Franken, Mila de Smet en Elly Bouwma.

Meer informatie?

Deel artikel

Andere berichten

Word jij een buddy?

Bij het buddyproject wordt een kandidaat gekoppeld aan een werkgever. Als werkgever ga je samen met de kandidaat in gesprek om elkaar te leren kennen en om van elkaar te leren.

Lees meer
Documentaire SummerSchool Plus! Omrop Fryslân

Trendstudies van gerenommeerde partijen als UWV en Sociaal Planbureau zijn het erover eens: nieuwkomers zijn hard nodig om het arbeidspotentieel op peil te houden. En toch hebben veel werkgevers ‘koudwatervrees’ bij het aannemen van nieuwkomers.

Lees meer
De week van de kennismaking

Doe jij mee aan de Week van de Kennismaking? Altijd al eens willen weten hoe het is om op een vrachtwagen te rijden, beveiliger te zijn of misschien droom je van een baan in de techniek?

Lees meer
Ga naar de inhoud