Nieuws

8 december 2022

De stap zetten naar een hele andere baan

Header afbeelding

Deel artikel

Twintig jaar lang werkte Margreeth Mooi bij de Rabobank. Toen er in 2016 geen plek meer voor haar was, had ze daar vrede mee. Aan alles voelde ze dat dit een mooi moment was om haar hart te volgen en te wisselen van werk. Met doorzettingsvermogen en lef lukte het haar om een baan in de zorg te vinden. Deze stap naar een andere functie in een andere branche voelt voor velen een hele grote. En misschien een stap die bij meer mensen speelt. Daarom doet Margreeth graag haar verhaal bij ons.

“Na vele jaren in de financiële sector was ik wel toe aan wat anders. Ik hikte er al een tijd tegenaan dat ik mijn werk niet meer leuk vond en dat de organisatie een andere kant uitging. Ik merkte dat die route niet bij mij paste en dat was voor mij een opluchting. Na de Rabobank heb ik nog twee jaar via detachering in de financiële sector gewerkt. In 2019 werd bij mijn toenmalige werkgever in goed overleg mijn contract niet verlengd. Toen wist ik zeker dat ik compleet iets anders wilde!

Online en via UWV deed ik meerdere persoonlijkheidstesten. Daar kwamen voornamelijk dienstverlenende eigenschappen naar voren. Vervolgens heb ik meerdere zorginstanties gebeld met de vraag of ik daar stage kon lopen. Op deze manier kon ik ervaren of zorg echt voor mij weggelegd was”, vertelt Margreeth.

“Uiteindelijk bleek kleinschalig wonen de plek waar ik mij het beste voelde.”

Omscholing

“Al snel bleek dat ik op de juiste plek was. Na mijn stages kon ik bij drie verschillende organisaties terecht. Ik koos voor Hof en Hiem. Deze middelgrote organisatie voelde voor mij het beste aan. Ik doorliep net zoals iedereen de normale sollicitatieprocedure en al snel kreeg ik bericht dat ik was aangenomen. Uiteraard moest ik mij wel om laten scholen. Ik startte een tweejarig BBL-opleiding aan het ROC Friese Poort in samenwerking met Hof en Hiem. Dit houdt in dat je één dag in de week naar school gaat en twee á drie dagen in de week werkt. Doordat ik een BBL-opleiding volgde, kreeg ik van UWV een vrijstelling voor de sollicitatieplicht. Mijn basissalaris werd door de uitkering nog aangevuld met een klein bedrag. De werk- en leerperiodes tijdens de BBL-opleiding bestonden uit vier keer zes maanden. Dat deed ik bij een verzorgingstehuis en kleinschalig wonen.

“Geen enkele dag is hetzelfde. Je weet niet wat je te wachten staat aan het begin van je dienst, dat maakt het leuk.”

Uiteindelijk voelde ik mij het beste op mijn plek als Maatschappelijk Verzorgende IG bij kleinschalig wonen. Ik werk met dementerende ouderen en ik probeer ze een mooie dag te geven. De bewoners  zijn blij met hele kleine dingen. Elke dag veer je weer mee, dus elke dag is anders!. Je weet niet wat je te wachten staat aan het begin van je dienst. Daarnaast vind ik het fijn dat ik deze mensen kan helpen. Mensen met dementie zijn soms in de war en weten niet goed waar ze zijn. Dan kunnen ze in paniek raken. Het is fijn als ik ze gerust kan stellen en kan zeggen: er is niets aan de hand, kom we gaan een kop koffie drinken. Dan zie je dat ze rustig worden. Dan denk ik: goh, dat heb ik toch maar weer even gedaan. Dat maakt het werk mooi!”

Onzekerheden uit de weg

“Ik heb nu iets gevonden wat mij boeit en waarin ik kan groeien. Natuurlijk zijn er altijd onzekerheden. Je stapt in een nieuwe organisatie, hebt nieuwe collega’s en je weet niet hoe de opleiding is. Ik heb mij daar maar aan overgegeven en dat heeft goed uitgepakt. Soms wordt mijn keuze weer even bevestigd door de dankbaarheid van de bewoners waarvoor ik werk.”  

Ook op zoek naar ander werk?

Denk jij ook wel eens aan het overstappen naar compleet ander werk? Onze collega’s van het project Het Noorden werkt door kunnen je hier goed bij helpen.  Samen gaan we dan aan de slag met wat jij wilt, je kwaliteiten en de mogelijkheden die er zijn. 

Deel artikel

Andere berichten

De week van de kennismaking

Doe jij mee aan de Week van de Kennismaking? Altijd al eens willen weten hoe het is om op een vrachtwagen te rijden, beveiliger te zijn of misschien droom je van een baan in de techniek?

Lees meer
Documentaire SummerSchool Plus! Omrop Fryslân

Trendstudies van gerenommeerde partijen als UWV en Sociaal Planbureau zijn het erover eens: nieuwkomers zijn hard nodig om het arbeidspotentieel op peil te houden. En toch hebben veel werkgevers ‘koudwatervrees’ bij het aannemen van nieuwkomers.

Lees meer
Werkvoucher is ook in 2023 beschikbaar

Ook in 2023 kunnen werkgevers een vergoeding krijgen twv €2000 wanneer zij een medewerker in dienst nemen die een uitkering ontvangt vanuit de Participatiewet. Deze werknemer gaat in ieder geval 6 maanden lang minimaal 24 uur per week aan het werk en de werkgever heeft de bedoeling om de arbeidsovereenkomst bij goed functioneren te verlengen.

Lees meer
Ga naar de inhoud