Nieuws

14 juni 2022

Snelle start taallessen voor Oekraïense vluchtelingen

Header afbeelding

Deel artikel

Samenwerking Fryslân Werkt! en ROC Friese Poort maakt taallessen mogelijk

Met de komst van Oekraïense vluchtelingen steeg de vraag naar Nederlandse taalles. Op landelijk niveau bleek financiering op korte termijn echter lastig te organiseren.

Door snel schakelen tussen alle partijen binnen het samenwerkingsverband Fryslân Werkt! konden financiële middelen uit de regio worden vrijgemaakt. “Binnen dit samenwerkingsverband weten we elkaar snel te vinden en kunnen we adequaat inspelen op vragen binnen de arbeidsmarktregio. Een aanpak waarmee we in Nederland voorop lopen”, aldus Tamara Huizinga van Fryslân Werkt!.

Beter voorbereiden op integratie
Zo kon de eerste lesgroep begin mei al van start gaan. ROC Friese Poort ontwikkelde hiervoor een scholingstraject. “Omdat ROC Friese Poort vanuit het Startcollege de faciliteiten heeft, zijn we gewoon zo snel mogelijk gestart”, vult Cor Weidema, opleidingsmanager bij ROC Friese Poort aan. De studenten worden met de taallessen beter voorbereid op het vinden van werk en het stelt ze in staat zichzelf goed te redden in bijvoorbeeld de winkel en op straat.

Het is een gemêleerde studentengroep van accountants, kappers, dominees, leraren Engels, doktersassistenten, advocaten, kraanmachinisten, koks, psychologen en onderwijzers. De mannen en vrouwen tussen de 25 en 65 jaar willen graag hun vak weer oppakken. Om studenten ruimte te bieden om naast hun werk taallessen te volgen, wordt overwogen na de zomer te starten met een avondgroep.

De studenten zijn vooral ook dankbaar met de gelegenheid om, naast het leren, elkaar te ontmoeten. Daarom organiseert ROC Friese Poort naast de taallessen meerdere activiteiten om de studenten over allerlei zaken te informeren vanuit de gemeente. Paul de Jong, Manager Student Service Centrum in Drachten: “We zien dat de gemeenten minder zicht hebben op deze groep Oekraïners, die met name via de particuliere opvang binnen komt”.

Momenteel volgen 39 Oekraïners de taallessen bij ROC Friese Poort in Drachten en Leeuwarden. De verwachting is dat deze instroom op korte termijn toeneemt vanuit het netwerk van de huidige groep. Ondertussen bekijkt Fryslân Werkt! samen met gemeenten en UWV hoe deze mensen na het volgen van de taallessen aan het werk kunnen.

Deel artikel

Andere berichten

De week van de kennismaking

Doe jij mee aan de Week van de Kennismaking? Altijd al eens willen weten hoe het is om op een vrachtwagen te rijden, beveiliger te zijn of misschien droom je van een baan in de techniek?

Lees meer
Documentaire SummerSchool Plus! Omrop Fryslân

Trendstudies van gerenommeerde partijen als UWV en Sociaal Planbureau zijn het erover eens: nieuwkomers zijn hard nodig om het arbeidspotentieel op peil te houden. En toch hebben veel werkgevers ‘koudwatervrees’ bij het aannemen van nieuwkomers.

Lees meer
Werkvoucher is ook in 2023 beschikbaar

Ook in 2023 kunnen werkgevers een vergoeding krijgen twv €2000 wanneer zij een medewerker in dienst nemen die een uitkering ontvangt vanuit de Participatiewet. Deze werknemer gaat in ieder geval 6 maanden lang minimaal 24 uur per week aan het werk en de werkgever heeft de bedoeling om de arbeidsovereenkomst bij goed functioneren te verlengen.

Lees meer
Ga naar de inhoud