Nieuws

23 november 2023

Ontbijtsessie Kansen in krapte

Een ontbijtsessie voor werkgevers, bestuurders en beleidsmakers in Friesland waarin ze luisterden en met elkaar in gesprek gingen over de krapte op de Friese arbeidsmarkt én over de kansen die deze krapte biedt.

Header afbeelding

Deel artikel

Donderdag 23 november begonnen zo’n 90 ondernemers, het onderwijs en de overheid de dag al vroeg bij Firda aan de Julianalaan in Leeuwarden. Om 7.30 uur stond een ontbijtbuffet klaar waarna ze luisterden en met elkaar in gesprek gingen over de krapte op de Friese arbeidsmarkt én over de kansen die deze krapte biedt. De hele bijeenkomst was tot in de details keurig verzorgd door de studenten van Firda.

Samen in gesprek

In een geanimeerd gesprek onder leiding van Roelof Lousma startte de bijeenkomst met Henk Heijink (rayonmanager UWV), Abel Reitsma (voorzitter Fryslân Werkt en wethouder van gemeente Leeuwarden) en Carlo Segers (bestuurdslid van Firda). Zij vertelden over de kracht van samenwerking binnen Fryslân Werkt, over de toekomstplannen en vooral ook wat Fryslân Werkt werkgevers en werkzoekenden kan bieden in deze overspannen arbeidsmarkt. Eén van de tips aan werkgevers: vind niet zelf het wiel uit, vraag ons om mee te denken en maak gebruik van de ervaring binnen deze regio!

Arbeidsmarktcijfers in Regio in Beeld

Marieke Schramm, arbeidsmarktadviseur bij UWV Friesland, nam iedereen daarna in vogelvlucht mee in de cijfers en achtergrond van Regio in Beeld 2023. Haar boodschap? Onder andere de constatering dat binnen enkele jaren 31.000 Friese werknemers met pensioen gaan en dus afscheid nemen van hun werkgever. Daarnaast zijn er ook nieuwe werknemers nodig voor de groei van het bedrijfsleven en om de groeiende zorgvraag op te vangen. Zijn er zoveel nieuwe mensen beschikbaar die direct in deze gaten kunnen springen? Niet echt, maar er zijn zeker kansen om als bedrijf kansen te creëren voor het voortbestaan én groei van het bedrijf. Ook in deze tijd!

Werkgevers vol passie aan het woord

Als bron van inspiratie, voor iedereen in het publiek maar zeker voor de aanwezige ondernemers, waren de Friese ondernemers Sytse Oreel (Oreel Metal Components & Assemblies), Marcel Hirs (LambWeston) en Janneke Hoitinga (Medprevent) aanwezig. Zij namen het publiek vol passie mee in hun personeelsbeleid en hoe zij kansen grijpen in deze moeilijke arbeidsmarkt.

Meerdere oplossingen passeerden de revue:

Ontbijtsessie gemist?

Kon je vandaag niet bij deze bijeenkomst aanwezig zijn, maar ben je wel benieuwd naar de arbeidsmarkt in Friesland en wat Fryslân Werkt voor jou kan betekenen? In deze publicatie vind je alle cijfers, feiten en dashboards van UWV inclusief het Regio in Beeld rapport en de dienstverlening van Fryslân Werkt terug.

Ga naar de inhoud