Nieuws

21 februari 2024

Kijktip: Fan binnenút – nije Friezen nei wurk

Wie zijn Milad, Ahmad, Danait, Hyam en Jawad? Wat hebben ze meegemaakt, wat is hun verhaal en wat kunnen zij ons brengen?

Header afbeelding

Deel artikel

Fryslân heeft veel behoefte aan nieuwe mensen op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd zijn er veel statushouders die staan te springen om werk maar in de praktijk niet aan het werk komen. Een actueel onderwerp waar programmamaker Miranda Werkman van Omrop Fryslân in de serie ‘Fan Binnenút’ verder induikt.

De serie volgt deze keer een groep statushouders in Fryslân die op zoek is naar werk. Ze zijn in de zomer van 2023 intensief gecoached en begeleid in het programma Newcommers Summerschool door loopbaancoaches van Xpressy. Fryslân Werkt heeft dit programma gefinancierd om het ongekende talent van statushouders in beeld te brengen. Hiermee hopen we dat meer werkgevers de deuren voor hen openzetten.

Over de serie

Miranda gaat op zoek naar de verhalen achter de mensen. Wie zijn Milad, Ahmad, Danait, Hyam en Jawad? Wat hebben ze meegemaakt, wat is hun verhaal en wat kunnen zij voor Friese werkgevers betekenen? Werkgevers staan te springen om nieuw personeel en tegelijk een aanbod van deze nieuwe Friezen. Waarom komt dat niet bij elkaar? Miranda Werkman gaat samen met de groep op zoek naar antwoorden op deze en meer vragen. Een zoektocht langs verschillende culturen, bedrijven en achtergronden.

Migranten op de arbeidsmarkt

Ondanks dat migranten steeds hogere opleidingsniveaus hebben, wordt dit door de arbeidsmarkt onvoldoende benut: hier komen mensen met een migratieachtergrond nog steeds veel drempels tegen. De grootste achterstanden op de arbeidsmarkt zijn te zien bij mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond, met name de eerste generatie. Het verschil in arbeidsparticipatie heeft te maken met zaken als discriminatie, minder efficiënt zoekgedrag, een minder goede arbeidsoriëntatie en een kleiner op werk gericht netwerk.

Fryslân heeft een beroepsbevolking van ongeveer 356.000 personen, waarvan ruim 40.000 met een migratieachtergrond. Van alle Frieze werklozen heeft 25% een migratieachtergrond.

Eerste resultaten

Van de twaalf deelnemers aan het programma Newcommers Summerschool hebben inmiddels elf (betaald) werk gevonden. Ben je benieuwd naar hun weg naar werk? De eerste aflevering is op maandag 4 maart om 17.15 uur te zien bij Omrop Fryslân . De serie is ook te volgen op omropfryslan.nl.

Deel artikel

Dit schreven we eerder over de Summerschool

Start Newcomers Summerschool

Op donderdag 1 juni is de Newcomers Summerschool van start gegaan met 14 deelnemers. In deze Summerschool wordt een groep nieuwkomers in Friesland door Xpressy intensief begeleid in hun stappen richting de arbeidsmarkt.

Lees meer
Terugblik carrousel 20 november in Kollum

Op maandag 20 november organiseerden we onze eerste carrousel in de regio Noordoost voor en door partners van Fryslân Werkt. We waren te gast in Theater De Colle in Kollum waar 4 presentaties op het programma stonden om collega’s te inspireren.

Lees meer
Documentaire SummerSchool Plus! Omrop Fryslân

Trendstudies van gerenommeerde partijen als UWV en Sociaal Planbureau zijn het erover eens: nieuwkomers zijn hard nodig om het arbeidspotentieel op peil te houden. En toch hebben veel werkgevers ‘koudwatervrees’ bij het aannemen van nieuwkomers.

Lees meer
Ga naar de inhoud