21 juni 2024
Terugblik carrousel 17 juni in Oosterwolde
Een inspirerende middag bij het Biosintrum in Oosterwolde waar een aantal collega’s aan het woord waren en hun kennis, succesverhaal en/of ervaring deelden uit hun praktijk van alledag.
21 juni 2024
Een inspirerende middag bij het Biosintrum in Oosterwolde waar een aantal collega’s aan het woord waren en hun kennis, succesverhaal en/of ervaring deelden uit hun praktijk van alledag.
Op maandag 17 juni organiseerden we onze derde carrousel in de regio Zuidoost voor en door partners van Fryslân Werkt. We waren te gast bij het Biosintrum in Oosterwolde waar vier presentaties op het programma stonden om collega’s te inspireren. Bij deze carrousel kwamen collega’s aan het woord die hun kennis, succesverhaal en/of ervaring deelden uit hun praktijk van alledag.
Pieter van der Zwan, wethouder in gemeente Smallingerland, deelde zijn verhaal over het netwerk Smallingerland Inclusief. Dit netwerk met ondernemers zet samen de schouders onder het probleem van schaarste op de arbeidsmarkt. De ondernemers en gemeente Smallingerland voelt dezelfde urgentie. Ze moeten en willen écht iets betekenen voor de werkzoekenden. Elke werkzoekende is dan ook welkom. Hebben ze bepaalde vaardigheden nog niet onder de knie, dan leren de betrokken werkgevers het ze graag!
De gemeente is steeds met de werkgevers in gesprek over de mogelijkheden. Wat past het beste bij deze werkgever en bij deze kandidaat? Past het niet bij de ene werkgever, dan wellicht wel bij een andere. De accountmanagers Anna Kruit en Gerard Hoekstra zijn hierbij cruciaal, zij steken erg veel tijd in Smallingerland Inclusief en komen vaak bij de ondernemers over de vloer. Hierdoor kennen ze hun ondernemers erg goed en kunnen zo werkzoekenden vlot verder helpen naar werk. Wil je als gemeente zo’n netwerk opzetten, dan is het enorm belangrijk om fte’s hiervoor beschikbaar te stellen.
Het overzicht van alle betrokken werkgevers aan Smallingerland Inclusief hangt in het gemeentehuis aan de muur op de afdeling Werk. Collega’s die werkzoekenden begeleiden naar werk zien dit dus elke dag en weten welke ondernemers open staan voor hun werkzoekenden. Dit maakt het leggen van contact met deze ondernemers laagdrempelig. Een telefoontje is zo gepleegd en vaak kan er vrij snel een rondleiding, proefsollicitatie of wat dan ook geregeld worden. Gewoon praktisch en zonder poespas. Want dat werkt!
Tamara Sloothaak, senior adviseur bij SBB, legt uit dat SBB werkgevers aan goed gekwalificeerde vakmensen helpt en studenten via praktijkopleidingen naar werk begeleidt. SBB is continue met onderwijs en werkgevers in gesprek om de mbo-opleidingen up-to-date te houden en aan te laten sluiten bij wat werkgevers nodig hebben. In Friesland zijn 25 SBB-adviseurs (met elk een eigen sector) actief. Anton Walravens is de regiocoördinator in Friesland.
De volgende thema’s staan centraal in de dienstverlening van SBB:
Hoog verzuim, groeiend bedrijf, oplopende werkdruk, of een pensioneringsgolf. Hoe vinden werkgevers in de huidige arbeidsmarkt nog nieuw personeel? Arjen Coppen (UWV), Anna Kruit en Gerard Hoekstra (beiden gemeente Smallingerland) vertellen hoe een BIA een oplossing voor deze problemen kan zijn.
Heel kort gezegd, elke medewerker heeft in z’n werk een aantal kerntaken en daarnaast een aantal ondersteunende taken. Met een BIA onderzoek je in een bedrijf welke kern- en ondersteunende taken elke medewerker heeft, van de directeur tot aan de schoonmaker. Door vervolgens het werk anders in te delen richten medewerkers zich op hun kerntaken, het werk dat ze vaak het leukste aan hun werk vinden. Ondersteunende taken binnen een afdeling worden voortaan opgepakt door andere/nieuwe medewerkers. Dit zijn vaak functies die kansen bieden voor kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt en waarin doorontwikkeling mogelijk is.
Werkgevers kunnen met deze nieuwe werkindeling meer variatie aanbrengen in hun personeelsbestand, zittende medewerkers beter begeleiden richting hun pensioen en het vermindert ziekteverzuim, verloop en werkdruk. En niet onbelangrijk, een BIA kost een werkgever alleen een tijdsinvestering van (gemiddeld) 3 maanden. Verder zijn er helemaal geen kosten aan verbonden!
Binnen TOLO werken verschillende publieke en private partijen samen om personeel op te leiden tot volwaardige vakmensen voor de logistieke sector én hen kennis laten maken met alle aspecten in deze sector. TOLO kent twee specifieke BBL-opleidingstrajecten; logistiek medewerker en chauffeur vrachtwagen. Niels Hoekstra en Janet van der Horst vertellen hoe ze tot deze samenwerking zijn gekomen, over de successen en hoe deze samenwerking hun verder brengt.
Niels en Janet vertellen dat ze vanuit hun eigen bedrijven VONK! (werkplaats voor jonge mensen die een handje hulp richting werk nodig hebben) en Jobz-On (uitzendbureau) al regelmatig bij bedrijven over de vloer kwamen om te vragen wat een kandidaat nodig had om bij deze werkgever aan de slag te gaan. Omdat veel kandidaten begeleiding nodig hebben naar en tijdens hun werk is Jooop Werkt aangehaakt. De link met het onderwijs (Firda) was ook snel gelegd. Samen met een aantal betrokken werkgevers, waaronder Hoekstra in Sneek, hadden al deze partijen het doel om goed gekwalificeerd personeel op te leiden voor de logistieke sector.
Alle betrokken partners steken regelmatig de koppen bij elkaar, vullen elkaar expertise aan en zijn stuk voor stuk bevlogen om aan de slag te gaan. Heel praktisch: wat is er nodig, dan regelen we dat. Samen betalen ze de rekening en kijken daarna om zich heen om financiering voor een vervolg te regelen. Nieuwe deelnemers kunnen op elk moment instromen en worden bij een werkgever aan het werk gezet en zo begeleid richting de startdatum van de opleiding. Hiermee hoeven deelnemers niet te wachten en doen ze meteen ervaring op. En niet onbelangrijk: deelnemers uit heel Friesland kunnen instromen bij TOLO. De theorielessen zijn dan wel in Sneek, maar er zijn werkgevers uit de hele provincie aangesloten.