Nieuws

14 november 2024

Terugblik carrousel 11 november in Leeuwarden

Een middag vol inspiratie, kennis en ontmoeten. Door en voor collega’s die werken bij een van onze partners.

Header afbeelding

Deel artikel

Op maandag 11 november organiseerden we onze vierde carrousel in de regio Midden, voor en door partners van Fryslân Werkt. We waren te gast bij de Fabriek in Leeuwarden waar vier presentaties op het programma stonden om collega’s te inspireren. Deze collega’s deelden hun kennis, succesverhaal en/of ervaring uit hun praktijk van alledag.

De carrousel werd geopend door Anita van Nimwegen (Caparis en lid van bestuur Fryslân Werkt). Zij heette iedereen van harte welkom en benadrukte het belang van samenwerken in een samenwerkingsverband zoals we die binnen Fryslân Werkt kennen.

Taal op de werkvloer

Annette Jensma-Bliek (Caparis), Anke Marije Werkman (Caparis) en Ioana Dreijer (Firda) presenteerden hun programma ‘Taal op de werkvloer. Dit programma combineert praktische taallessen met werkervaring om statushouders beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Om dit programma van de grond te krijgen, vonden Caparis en Firda de samenwerking met elkaar. Ieder pakt het specialisme op waar haar organisatie goed in is. Uiteraard geeft dat ook uitdagingen onderweg, maar door korte lijnen en snel schakelen is het mogelijk dit onder de aandacht te brengen en op te pakken.

Het is erg lastig voor statushouders om in Nederland aan het werk te gaan. De drempel is te hoog omdat ze vaak de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. Om deze taaldrempel zelf te ervaren, kregen de deelnemers de opdracht om aan zijn/haar buurman/-vrouw te vertellen wat hun hobby is. Daarna kregen ze de vraag om in een vreemde taal dit aan de groep te vertellen. Hoe je dan hakkelt en stottert, dat doen statushouders dus de hele dag. Een echte eyeopener!

De minimale deelname eis in het 20 weken durende traject is officieel A1 niveau, maar veel deelnemers halen dit niveau niet eens. Daarom kijken collega’s die de intake afnemen voornamelijk naar de motivatie. Is een statushouder echt 100% bereid om dit taaltraject in te gaan? Stap dan maar in!

In dit traject doen deelnemers (werk)ervaring op in het werken in de Nederlandse cultuur. Samen met een jobcoach van Caparis werken de deelnemers aan de ontwikkeling van hun werknemersvaardigheden en een taalcoach van Firda begeleidt deelnemers met taallessen. Er zijn al mooie resultaten behaald. Zo heeft 85% van de oud-deelnemers al een plek naar werk gevonden. Na afloop ontvangen de deelnemers hun verdiende certificaat en vieren dat feestelijk met taart en lekkere hapjes.

Ondersteuning aan Nuggers

Nuggers (niet-uitkeringsgerechtigden) met een arbeidsbeperking hebben recht op ondersteuning via de gemeente, maar zijn toch vaak niet goed in beeld of vallen tussen wal en schip. Als onderzoeker bij ZINZIZ namen Lena Wevers en Stef Maas ons mee in de 1e resultaten van hun onderzoek naar de ondersteuning van Nuggers. Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat een Nugger met een arbeidsbeperking die wil werken passende ondersteuning krijgt? Dat blijk nog een lastige vraag, want de groep is divers en slecht in beeld. Dit kan komen omdat ze niet staan geregistreerd in het doelgroepenregister, ze hebben een onzichtbare arbeidsbeperking, zijn hoogopgeleid of zijn ZZP’ers.

De cijfers geven aan dat Nederland 218.000 Nuggers met een arbeidsbeperking telt (SZW, 2024). De groep met alle Nuggers is nog groter. Zij lopen tegen verschillende obstakels aan. Ze voelen zich oneerlijk behandeld en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ook krijgen ze geen actieve ondersteuning als ze er zelf niet actief bovenop zitten en in alle gevallen betreft het maatwerk. Het gevolg hiervan is dat de groep uit beeld raakt, ze verliezen nog meer hun vertrouwen/motivatie, er is veel frustratie en onbegrip bij zowel de kandidaat als professional. Daardoor ontstaat er een groep die onnodig langs de kant komen te staan.

ArbeidsmarktInZicht: voor datagedreven beleid

Op arbeidsmarktinzicht.nl vind je de belangrijkste data van de Friese arbeidsmarkt. Dit platform combineert de data van bronnen als UWV en CBS om beleidsmakers te ondersteunen bij het ontwikkelen van beleid voor regio’s en gemeenten. En dan niet vanuit een paar verhalen of hun onderbuik, maar echt vanuit de data.

Projectleider Patrick Vonk nam de deelnemers aan de hand van praktische voorbeelden mee door de data op hun platform. Want hoe vind je nu de info die voor jou organisatie of gemeente goed is om te weten?

Handig om te weten:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe edities van de infographic, factsheets en het magazine, dan kun je je abonneren zodat je deze automatisch via mail ontvangt.

Whole System In The Room

Jildau His van ’t Zand (Gemeente Ooststellingwerf) en Tjeerd Verbeek (UWV) namen de deelnemers mee in het programma ‘Whole System In The Room’. Met deze methodiek kijken ervaringsdeskundigen, professionals en management vanuit verschillende perspectieven naar een casus.

In Nederland kampen 75.000 tot 116.000 gezinnen met langdurige problemen en lopen ze vast door regels van verschillende instanties. Maar niet alleen zij lopen vast, hulpverleners soms ook. Het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens (PMM) helpt door regels en systemen te verbeteren en hulpmiddelen te maken voor professionals. Daarnaast organiseert PMM bijeenkomsten in regio’s om samen met betrokkenen oplossingen te vinden voor deze situaties. In een ‘wereldcafé’ komen alle betrokkenen samen om problemen te bespreken en op te lossen.

De stappen zijn:

De input die wordt opgehaald in een wereldcafe blijft niet alleen bij de deelnemers. De informatie wordt ook gedeeld met de betrokken ministeries om zo beleid en wetgeving te verbeteren als het gaat om multiprobleemsituaties.

Op de website Professionals voor Maatwerk Multiproblematiek kun je meer informatie vinden over de aanpak. Gemeenten en andere organisaties kunnen zich aanmelden als deelnemer aan het programma zodat je ook je eigen sessie kunt organiseren voor je eigen casus.

Deel artikel

De vorige carrousels

Terugblik carrousel 20 november in Kollum

Op maandag 20 november organiseerden we onze eerste carrousel in de regio Noordoost voor en door partners van Fryslân Werkt. We waren te gast in Theater De Colle in Kollum waar 4 presentaties op het programma stonden om collega’s te inspireren.

Lees meer
Terugblik carrousel 6 februari in Sneek

Op dinsdag 6 februari organiseerden we onze tweede carrousel in de regio West voor en door partners van Fryslân Werkt. We waren te gast bij Lokaal 55 in Sneek waar vier presentaties op het programma stonden om collega’s te inspireren.

Lees meer
Terugblik carrousel 17 juni in Oosterwolde

Een inspirerende middag bij het Biosintrum in Oosterwolde waar een aantal collega’s aan het woord waren en hun kennis, succesverhaal en/of ervaring deelden uit hun praktijk van alledag.

Lees meer

Ga naar de inhoud