Geknipt voor de zorg

Header afbeelding

Korrie Holterman is facilitair medewerker in het Medisch Centrum Leeuwarden. Ze vertelt enthousiast over haar werk, dat ze sinds vijf weken doet.

Starter in de zorg

“Ik heb verschillende taken. Ik zorg dat de kamers van de patiënten schoon blijven, de vloeren, tafels, de nachtkastjes. Niet de bedden, daar zijn andere mensen voor. Ook ondersteun ik de verpleegkundigen bij taken waar zij niet aan toe komen. Het bijvullen van pleisters en verband bijvoorbeeld. En ik word opgepiept voor ‘loopjes’. Je gaat dan naar de apotheek, laboratorium of een andere afdeling om iets te halen of brengen.”

Je bent meer dan je beroep

Ruim een jaar geleden was Korrie nog werkzaam als kapper. “Na school moest ik een opleiding kiezen en dat werd dus kapper.  Ik heb het meer dan dertig jaar gedaan. Ik heb zelfs nog een eigen zaak gehad.” Geen wonder dus dat iedereen haar kende als Korrie de kapper. Ook in haar buurt en binnen haar eigen familie.  En dat ging haar heel erg tegenstaan. “Altijd gingen de gesprekken over knippen. Het leek wel alsof dat het enige was dat ik kon, terwijl je zelf weet dat je zoveel meer bent.”

Als je vastloopt in je werk

Het plezier in haar vak werd minder. “Ik vond het steeds moeilijker om enthousiast op mijn werk te verschijnen. En misschien vond ik het ook zwaar worden om steeds weer de nieuwste haarmodes te volgen.” Eind 2021 hakte Korrie de knoop door. Ze stopte als kapper.

“Ik zat toen thuis na 30 jaar en was best een beetje in de war. Ik wilde heel graag iets anders doen, maar wat? Ik wist niet hoe ik dat moest aanpakken. “

Veranderen kan altijd

Via een goede vriend kwam ze terecht bij een jobcoach van Het Noorden Werkt Door. “Met haar heb ik goede gesprekken gehad. Ik besefte dat ik een soort van verlies voelde en dat ik mijn eigen identiteit weer moest terugvinden.”  Korrie mocht een re-integratietraject volgen bij Setin. Daar kon ze zich met workshops, trainingen en bedrijfsbezoeken oriënteren op de toekomst.

Een nieuwe start

Het was ook bij Setin dat Korrie de vacature voor facilitair medewerker in het MCL zag hangen. Door haar opleidingsniveau en levenservaring kon zij direct aan de slag en heeft ze vrijstelling voor de wekelijkse scholingsdag.

Op dit moment is zij een vlinder, dat wil zeggen dat ze op meerdere afdelingen wordt ingewerkt. Later zal ze een vaste afdeling krijgen. Korrie is echt blij met haar nieuwe baan. “Ik vind het fijn om alles met zorg en aandacht te doen, en dat kan hier. En tegelijk deel je de verantwoordelijkheid met je collega’s. De korte gesprekjes met de patiënten vind ik ook heel leuk”. Ze lacht. “Dit had ik misschien veel eerder moeten doen.”

Wil je meer weten over dit opleidingstraject? Kijk dan op fryslanwerkt.nl/nieuws/fryslan-werkt-en-mcl-creeren-arbeidskansen-voor-facilitair-medewerkers.

AUTEUR: Richard van Breukelen

Andere praktijkvoorbeelden

Van Beets Boom en Groen

“Ik werk veel samen met partners zoals speciaal onderwijs, het UWV en diverse gemeentes”, vertelt Meine. “Zij dragen jongeren aan en samen stippelen we een traject voor hen uit.

Lees meer
Technopark Heerenveen

Ooit gehoord van een verpleegkundige die kant en klare trappen timmert? Of een chef kruidenierswaren die kozijnen freest?

Lees meer
Houtskeletbouwspecialist De Mar

De Mar en WSP Fryslân Werkt! zijn samen een waardevol initiatief gestart waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vanuit de bijstand of een WW-uitkering, een nieuwe kans op werk krijgen.

Lees meer
Ga naar de inhoud