Technopark Heerenveen

Ooit gehoord van een verpleegkundige die kant en klare trappen timmert? Of een chef kruidenierswaren die kozijnen freest? Bij Technopark in Heerenveen kijken ze er niet van op.

Header afbeelding

Ooit gehoord van een verpleegkundige die kant en klare trappen timmert? Of een chef kruidenierswaren die kozijnen freest? Bij Technopark in Heerenveen kijken ze er niet van op. Jaarlijks verzorgt dit bedrijf in samenwerking met Fryslân Werkt! omscholingstrajecten naar de timmerindustrie voor tientallen deelnemers.

Zo ook voor André Rispens uit Ouwsterhaule. Twintig jaar werkte hij met veel plezier in een supermarkt, totdat hij plotseling werkloos thuis kwam te zitten. Ondanks zijn diploma mbo economie lukte het hem niet om weer een baan te vinden in de detailhandel. “Misschien vonden ze me te oud, of was ik te duur.”  Maar bij Technopark werd André met open armen ontvangen.

“Ik zag een advertentie voor een workshop timmeren in het krantje van UWV en dat leek me interessant, maar die zat helaas al vol. Toevallig was er de week daarna een open dag en daar ben ik gaan kijken. Na een gesprek met Jorine werd ik alsnog uitgenodigd voor de workshop.” Jorine Rupert, arbeidsbemiddelaar bij Technopark, knikt instemmend. “Onze opleider, Tjeerd Peter zag het wel zitten met hem.”

Gereedschapskist timmeren

Tijdens de workshop moeten de deelnemers een gereedschapskistje timmeren naar een bouwtekening. Er wordt ongemerkt ook getest op andere vaardigheden. Blijf je kalm als iemand jou afleidt met een gesprek? Ben je collegiaal en leen je jouw gereedschap uit? Wie slaagt voor de workshop, mag het omscholingstraject in. In drie maanden tijd krijgen de deelnemers een gedegen praktijkopleiding met behoud van uitkering. Daarnaast worden ze vrijgesteld van de sollicitatieverplichting én krijgen ze alle begeleiding om in de timmerindustrie aan de slag te gaan.

André was heel blij dat hij door de selectie kwam, maar hij vond het best spannend. “In het begin heb ik weleens gedacht ‘dat lukt me nooit’, Je ziet de machines voor het eerst, het maakt een hoop herrie en je bent er wel een beetje bang voor, maar dan raak je ermee vertrouwd.”

Tijdens de opleiding kijkt de leermeester of iemand meer geschikt is voor het ‘grove’ houtskeletbouw of het ‘fijnere’ kozijnen maken, zoals in het geval van André. Vervolgens krijgt iedere deelnemer een lessenpakket op maat. En met succes. Tijdens het omscholingstraject valt er eigenlijk niemand meer af.

Stage en werkplek

Jorine Rupert begeleidde André naar een stage en een werkplek bij Drijfhout in Joure. “We hebben een groot netwerk en vinden altijd wel een passend bedrijf. Als daar ook nog een concrete vacature is dan kan het zelfs in elkaar doorlopen. Dat is helemaal ideaal.”

André is ervan overtuigd dat hij altijd in de timmerindustrie zal blijven werken. Er zijn volgens hem altijd nieuwe dingen te leren en genoeg mogelijkheden om door te groeien, bijvoorbeeld als werkvoorbereider op kantoor. Technopark kan hem tijdens zijn hele loopbaan helpen. Met vaktechnische bijscholing en het opbouwen van goed gevuld CV.

Voor André kan het niet beter. “Ik maak nu de mooiste dingen, waarvan ik het begin dacht dat ik het nooit zou kunnen maken. Dat geeft me veel voldoening.”

AUTEUR: Richard van Breukelen

Andere praktijkvoorbeelden

Frisian Motors

Sociaal ondernemen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Soms is het al genoeg om iemand een kans te gunnen om in jouw bedrijf te komen proefdraaien.

Lees meer
Houtskeletbouwspecialist De Mar

De Mar en WSP Fryslân Werkt! zijn samen een waardevol initiatief gestart waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vanuit de bijstand of een WW-uitkering, een nieuwe kans op werk krijgen.

Lees meer
Van Beets Boom en Groen

“Ik werk veel samen met partners zoals speciaal onderwijs, het UWV en diverse gemeentes”, vertelt Meine. “Zij dragen jongeren aan en samen stippelen we een traject voor hen uit.

Lees meer
Ga naar de inhoud