Houtskeletbouwspecialist De Mar

De Mar en WSP Fryslân Werkt! zijn samen een waardevol initiatief gestart waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vanuit de bijstand of een WW-uitkering, een nieuwe kans op werk krijgen.

Header afbeelding

De Mar en WerkgeversServicepunt Fryslân Werkt! Friesland (WSP) zijn samen een waardevol initiatief gestart waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vanuit de bijstand of een WW-uitkering, een nieuwe kans op werk krijgen.

Momenteel zijn er via dit initiatief vijf mannen in de fabriek bij houtskeletbouwspecialist De Mar aan de slag. Een mooi begin want interne jobcoach Tannaz Droog wil eind volgend jaar het liefst 25 mensen naar werk begeleiden. ,,Een fijne werkplek, waar iedereen zich gewaardeerd, veilig en thuis voelt. Geen bedrijfsbelang, maar puur menselijk belang. Als er bij iemand iets niet goed voelt of als er thuis iets is voorgevallen, dan luisteren wij direct naar het verhaal en bedenken we gezamenlijk een oplossing”, zo vertelt Tannaz. De korte lijnen binnen het maatschappelijk team zijn hierbij een groot voordeel.  

Wat WSP Fryslân Werkt! doet
In 2015 kreeg de gemeente Leeuwarden, als centrumgemeente in Friesland, de sociale wetgeving vanuit Den Haag terug als verantwoordelijkheid. Van daaruit is WerkgeversServicepunt Fryslân Werkt! Friesland ontstaan. Het samenwerkingsverband van overheid, onderwijs, UWV, SW-bedrijven en sociale partners in Fryslân. Communicatieadviseur WSP Fryslân Werkt!, Klaske Venema: ,,Door krachten te bundelen biedt het samenwerkingsverband Friese werkgevers eenduidige (financiële) ondersteuning bij het in dienst nemen van de beoogde doelgroepen. Zo ontwikkelt WSP Fryslân Werkt! met het onderwijs én werkgevers, scholingstrajecten om werkzoekenden richting werk te begeleiden. 

Wat maakt het project zo succesvol 
Door oprecht aandacht te geven en te luisteren naar het verhaal van elke kandidaat, kan je op de lange termijn veel meer bereiken. De (interne) jobcoach maakt in overleg met de werknemers een persoonlijk stappenplan, dat voor de langere termijn houvast biedt. Dirk Westerhof, accountmanager Werk: ,,Natuurlijk komt het voor dat er geen klik is tussen de werkzoekende en de nieuwe werkgever. Een jobcoach kijkt dan naar de reden hiervan en hoe het bij een volgende werkgever wel kan slagen. We kijken puur naar wie de kandidaat is, het Curriculum Vitae (CV) is daardoor minder belangrijk. Wat wel belangrijk is, is de motivatie. Als iemand laat zien dat hij of zij gemotiveerd is dan is dat voor ons een signaal dat hij enthousiast is en iets wil bereiken. De jobcoaches nemen de tijd en hebben aandacht voor de persoon en diens talenten. Samen kijken naar oplossingen. Dat werkt altijd!”

Elke kandidaat krijgt eerst een snuffelperiode van een week bij De Mar, nog voordat de echte proeftijd van twaalf weken begint. Als de snuffelperiode aan beide kanten goed voelt, wordt in goed overleg een plan gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met de kandidaat, het bedrijf, de bestaande collega’s en het thuisfront. Deze manier van proeftermijn verdient zich vaak terug. Juist die aandacht voor thuis is zo belangrijk. Als je thuis problemen hebt, kun je je op je werk niet goed concentreren. De jobcoach zorgt ervoor dat ook dat deel erbij betrokken wordt. Bij De Mar is nu elke werkdag een interne jobcoach aanwezig, dat werkt het beste. Het MKB heeft deze optie vaak niet zelf in huis, daar zijn de jobcoaches van de gemeente Leeuwarden inzetbaar.

Tannaz noemt Kevin als voorbeeld: ,,Hij kwam te laat tijdens zijn eerste snuffeldag, daarna is hij nooit meer te laat geweest. Een mooi teken, dat oprechte aandacht en tijd voor de mensen werkt.” Personeelsmanager De Mar, Aukje Braams vult aan: ,,De persoonlijke begeleiding is het belangrijkste onderdeel is in deze trajecten.” WSP Fryslân Werkt! en De Mar zitten nog in de proeffase, maar dit succesvolle project krijgt in Friesland zeker een vaste plek.

AUTEUR: Pauline Veltman

Andere praktijkvoorbeelden

Frisian Motors

Sociaal ondernemen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Soms is het al genoeg om iemand een kans te gunnen om in jouw bedrijf te komen proefdraaien.

Lees meer
Technopark Heerenveen

Ooit gehoord van een verpleegkundige die kant en klare trappen timmert? Of een chef kruidenierswaren die kozijnen freest?

Lees meer
Van Beets Boom en Groen

“Ik werk veel samen met partners zoals speciaal onderwijs, het UWV en diverse gemeentes”, vertelt Meine. “Zij dragen jongeren aan en samen stippelen we een traject voor hen uit.

Lees meer
Ga naar de inhoud