Frisian Motors

Sociaal ondernemen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Soms is het al genoeg om iemand een kans te gunnen om in jouw bedrijf te komen proefdraaien. Frisian Motors zette zijn deuren open voor schoolverlater Albert en heeft nu een enthousiaste werknemer die nooit meer anders wil.

Header afbeelding

Sociaal ondernemen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Soms is het al genoeg om iemand een kans te gunnen om in jouw bedrijf te komen proefdraaien. Frisian Motors zette zijn deuren open voor schoolverlater Albert en heeft nu een enthousiaste werknemer die nooit meer anders wil.

Jongeren willen niet op de bank zitten

Albert de Jong (22) uit Oosterwolde is nooit een jongen geweest om stil te zitten. “Ik vond het mooi om aan brommers te sleutelen. Mijn vrienden helpen als er iets kapot was.”  De keuze tussen in de bouw werken (ook leuk) of een opleiding Motorfietstechnicus volgen, was dan ook snel gemaakt. Maar de corona-lockdown gooide roet in het eten. Albert mocht niet meer naar school en kwam net als vele andere jongeren plotseling thuis te zitten. Daar kon hij niet goed tegen en hij verloor zijn motivatie. Albert stopte met school. “Maar op de bank zitten is niks voor mij, ik wilde werken, dingen doen.”

Een bezoekje aan de werkvloer

Een consulent van de gemeente Ooststellingwerf introduceerde Albert bij Frisian Motors. Dit bedrijf uit Bakkeveen fabriceert en assembleert elektrische voer- en werktuigen voor de agricultuur. En omdat het een stevige groei doormaakt, is het altijd op zoek naar vakkundig personeel.

De klik is zo gemaakt

“Albert kwam heel enthousiast bij ons binnen en wilde meteen overal helpen.”, vertelt Klaas Tolman, de chef van de werkplaats. “De kunst was om hem te koppelen aan de meer ervaren werknemers en met hen mee te lopen en kijken waar hij het beste paste.” Inmiddels is Albert een vertrouwde kracht bij Frisian Motors. Hij heeft een eigen plek verworven op de verhuurafdeling van het bedrijf. Daar voert hij zelfstandig het onderhoud uit aan de voertuigen die terugkomen uit de verhuur. Elke dag brengt nieuwe klussen en de afwisseling die Albert zoekt.

Werken en leren tegelijk

Toch vinden ze het bij Frisian Motors belangrijk dat Albert alsnog een diploma haalt. Daarom gaat hij één dag in de week weer terug naar zijn oude school. Ditmaal voor de opleiding Basistechnicus voertuigen en mobiele werktuigen. En super gemotiveerd, omdat hij de steun voelt vanuit het bedrijf.

Ook de werkgever wordt gesteund

Fryslân Werkt heeft een jongerenvoucher ter waarde van 2500 euro verstrekt aan Frisian Motors voor de werkplek van Albert. Deze voucher is bestemd voor kleinere werkgevers die jongeren een werkplek willen bieden, maar zich zorgen maken om de begeleiding.  Een welkome stimulans vindt Klaas. “Wij willen graag dat niemand buiten de boot valt, maar aansturen en inwerken kost soms wel extra tijd en dat wordt nu een stukje gedekt door de voucher. Het helpt wel.”

Over vijf jaar…

Een bedrijf dat investeert in zijn personeel, investeert in zichzelf. Over vijf jaar is Frisian Motors nog verder gegroeid. En Albert is erbij, dat weet hij zeker. “Misschien, als het kan, doe ik dan ook het onderhoud van voertuigen op locatie.”

AUTEUR: Richard van Breukelen

Andere praktijkvoorbeelden

Van Beets Boom en Groen

“Ik werk veel samen met partners zoals speciaal onderwijs, het UWV en diverse gemeentes”, vertelt Meine. “Zij dragen jongeren aan en samen stippelen we een traject voor hen uit.

Lees meer
Technopark Heerenveen

Ooit gehoord van een verpleegkundige die kant en klare trappen timmert? Of een chef kruidenierswaren die kozijnen freest?

Lees meer
Houtskeletbouwspecialist De Mar

De Mar en WSP Fryslân Werkt! zijn samen een waardevol initiatief gestart waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vanuit de bijstand of een WW-uitkering, een nieuwe kans op werk krijgen.

Lees meer
Ga naar de inhoud