“Ik werk veel samen met partners zoals speciaal onderwijs, het UWV en diverse gemeentes”, vertelt Meine. “Zij dragen jongeren aan en samen stippelen we een traject voor hen uit. We kijken wat ze graag willen doen en laten ze altijd eerst een dagje meelopen. Daarna nemen we hen steeds een stapje verder mee.”
We dromen er allemaal weleens van: van je hobby je werk maken. Meine van Beets uit Leeuwarden besloot twaalf jaar geleden om zijn werk als manager bij Nuon op te geven en een eigen bedrijf te starten in de groenverzorging.
Thuiskomen met een lach op je gezicht
“Ik was niet meer blij met het werk op kantoor, een drukke agenda en verplichtingen. Maar als ik in het weekend het bos in ging om bomen te rooien, kwam ik altijd thuis met een lach, zei mijn vrouw.” Ze had gelijk. Meine ging een cursus boomklimmen volgen en vond een ervaren compagnon in Mark op den Kelder uit Hallum, die menig boomverzorger en hovenier in Friesland het boomzagen heeft geleerd. Van Beets Boom en Groen kon van start.
Werken in groen én andere mensen helpen
Samen maakten ze bewust de keuze om het werken in het groen te combineren met hun andere passie: mensen helpen die minder makkelijk aan het werk komen. Die beslissing bleek bepalend voor het succes van het bedrijf. “Vanaf de eerste dag begon alles op zijn plek te vallen”, vertelt Meine. Zo kwam Mark bij een klant in contact met Alex uit Oentsjerk, die op de dagbesteding zat. De klant vermoedde dat de jongen veel meer kon, mits hij in een rustig tempo in de praktijk kon bijleren. Alex werkt nu in het bomenteam via Beschut Werk. Hij heeft zijn rijbewijs gehaald en woont onder begeleiding op zichzelf.
Een andere keer vroeg een buurvrouw Meine om raad. Ze begeleidde Johannes uit Ryptsjerk, een jongen met autisme die heel graag wilde werken, maar nergens een kans kreeg. “Of hij een dagje mee mocht, al was het maar om takjes te rapen.” Johannes rijdt nu al tien jaar als vaste kracht op de trekker. Inmiddels werken er bij Van Beets Boom en Groen acht hoveniers en veertien collega’s die met een kleine aanpassing hun bijdrage leveren in de aanleg van tuinen, bestrating of het rooien en snoeien van bomen.
Jongeren groeien als je in hun gelooft
“Ik werk veel samen met partners zoals speciaal onderwijs, UWV en diverse gemeentes”, vertelt Meine. “Zij dragen jongeren aan en samen stippelen we een traject voor hen uit. We kijken wat ze graag willen doen en laten ze altijd eerst een dagje meelopen. Daarna nemen we hen steeds een stapje verder mee.”
In elke fase blijft de gemeente betrokken. Dat is belangrijk voor Meine. “We hebben een stappenplan en komen heel ver met geduld, maar soms is er extra begeleiding nodig of is de regelgeving ingewikkeld.” Ook dan helpt de gemeente met een oplossing. “Je ziet de jongens groeien als je in hen gelooft en dat is prachtig. Vooral omdat ze al zo vaak onterecht hun hoofd hebben gestoten.”
Van Beets Boom en Groen is een bijzonder bedrijf en dat weten de klanten te waarderen. Maar het succes kent ook een keerzijde. “Niemand wil hier weg”, lacht Meine. “We moeten blijven groeien”.
AUTEUR: Richard van Breukelen
Andere praktijkvoorbeelden
Frisian Motors
Sociaal ondernemen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Soms is het al genoeg om iemand een kans te gunnen om in jouw bedrijf te komen proefdraaien.
De Mar en WSP Fryslân Werkt! zijn samen een waardevol initiatief gestart waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vanuit de bijstand of een WW-uitkering, een nieuwe kans op werk krijgen.