Sanne Faber wist als kind al dat ze in de kraamzorg wilde werken. “Dat hele proces van zwanger worden en hoe zo’n kindje groeit in de buik, dat vond ik altijd erg interessant.” Toch had het niet veel gescheeld of haar droom was niet uitgekomen.
Na haar middelbare school, Zorg en Welzijn vmbo kader, stond Sanne te springen om te beginnen aan een opleiding Kraamverzorgende. Maar helaas, ze voldeed niet aan de eisen. Als 16-jarige had ze geen rijbewijs, laat staan een eigen auto. En niet onbelangrijk, ze was ook zo’n vijf jaar te jong om toegelaten te worden.
Kies de juiste opleiding
En dus kreeg ze het advies om eerst een driejarige opleiding Verzorgende IG Ouderenzorg te doen. Maar ouderenzorg is niets voor Sanne. Dat werd haar tijdens de stage in het eerste jaar al snel duidelijk. “Ik vond het te zwaar en confronterend om in een omgeving te zijn met mensen die elke dag verder aftakelen en hun laatste fase uitzitten. Bovendien was er door de hoge werkdruk geen tijd voor contact met de cliënten. Dat kon ik niet nog twee jaar volhouden”. Sanne besloot om te stoppen met haar opleiding.
Ook een poging om via een LOI-cursus Verpleegkunde in te stromen in de kraamzorg strandde. En dus nam Sanne een hard besluit. Ze ging werken als schoonmaker, totdat ze zou worden aangenomen op een opleiding kraamzorg.
Doorgaan en niet opgeven
Liefst drie keer werd ze afgewezen, te jong, niet de goede vooropleiding en uiteindelijk niet meer in staat om goed te vertellen waarom je zoveel passie voor het vak hebt, dat jou keer op keer afwijst. Om moedeloos van te worden.
Een traject bij het Noorden Werkt Door bracht uitkomst. Ik werd geholpen met het voorbereiden van een nieuwe sollicitatie bij ISIS Kraamzorg. Met tips en welke vragen ik kon verwachten. Dankzij die gesprekken was ik weer in staat om mijn enthousiasme over te dragen. Zo werd ik eindelijk wel aangenomen.”
Een bijzondere periode
Nu leert Sanne het werk van kraamverzorgende in de praktijk. En elke vrijdag gaat ze naar school. “Het is super, helemaal wat ik ervan verwacht had. Het is heel mooi om zo betrokken te zijn bij een heel bijzondere periode in het leven van jonge mensen. En je kunt zoveel voor ze betekenen.” Sanne heeft al zeven gezinnen begeleid en de eerste keer zal ze nooit vergeten. “Dat was een Syrisch gezin en meteen een tweeling!”
Over enkele maanden heeft Sanne haar opleiding afgerond en kan ze zelfstandig aan de slag.
Wil je meer weten over BBL-plaatsen? Kijk dan op isiskraamzorg.nl.
AUTEUR: Richard van Breukelen