Mannen van Staal

“Soms komt er iets op je pad dat je niet kunt negeren”, zegt Lize Bakker uit Franeker. Als mede-eigenaar van Mannen van Staal in Leeuwarden, krijgt ze regelmatig groepen scholieren op bezoek voor een rondleiding. Jongeren kunnen dan kennismaken met de praktijk van een groot staalbedrijf en krijgen uitleg over de plaatwalsen, buigmachines en lasrobots.

Header afbeelding

“Soms komt er iets op je pad dat je niet kunt negeren”, zegt Lize Bakker uit Franeker. Als mede-eigenaar van Mannen van Staal in Leeuwarden, krijgt ze regelmatig groepen scholieren op bezoek voor een rondleiding. Jongeren kunnen dan kennismaken met de praktijk van een groot staalbedrijf en krijgen uitleg over de plaatwalsen, buigmachines en lasrobots. Zo kwam er in april vorig jaar ook een groepje van het Friesland College langs. Eén jongen in het bijzonder viel op. Een goedlachse Eritreër die nauwelijks Nederlands sprak, maar heel graag zelf een stukje wilde lassen. Tot ieders verrassing had hij meteen de slag te pakken. Maar de echte verrassing moest nog komen: de volgende dag stond de jongen weer voor de deur. Hij heette Tewelde en was naar het staalbedrijf gefietst om te zeggen: “Ik wil hier werken.” Lize was onder de indruk. “Ik moest hem gewoon een kans geven.”

Tewelde, die op een werkplaats van de gemeente bleek te zitten, kreeg de kans om zich te bewijzen in een stage. Het was voor iedereen even wennen. De andere Mannen van Staal zijn echte aanpakkers die alles kunnen maken van staal. En: ze praten Fries met elkaar. Voor Lize was het belangrijk dat Tewelde, ondanks de taalachterstand, in het team zou passen. “We doen het graag één keer voor en daarna moet hij het zelf kunnen.” Tewelde bleek een snelle leerling. Inmiddels heeft hij een contract gekregen tot april, met uitzicht op verlenging.

Lize voelt zich echt betrokken bij Tewelde en steekt graag extra tijd in zijn begeleiding. Maar ze kan het als werkgever niet alleen. De gemeente Leeuwarden heeft de overstap van werkplaats naar bedrijf mogelijk gemaakt en geholpen bij het arbeidscontract. Een jobcoach van de gemeente heeft er ook voor gezorgd dat Tewelde ondersteuning krijgt van Joop Dam, een vrijwilliger van Humanitas. Twee keer per week komt hij op de werkvloer om samen met Tewelde het huiswerk Nederlands door te nemen. En als er moeilijke zaken met hem besproken moeten worden, zoals regels en wetten, haalt de gemeente een vriend van Tewelde erbij. Jonas, ook uit Eritrea, verstaat goed Nederlands en kan alles in zijn eigen taal uitleggen.

Tewelde heeft veel plezier in zijn werk: het lassen van grondpalen voor stalen frames waar straks zonnepanelen op gemonteerd worden. Hij is een goed voorbeeld van wat er mogelijk is als werkgevers, gemeente en vrijwilligers de handen ineen slaan. Maar Lize is er heel duidelijk over: Tewelde heeft zijn plek in het bedrijf zelf verdiend. Tewelde lacht. Hij hoopt nog lang elke dag op zijn fiets te stappen en naar Mannen van Staal te rijden.

AUTEUR: Richard van Breukelen

Andere praktijkvoorbeelden

Van Beets Boom en Groen

“Ik werk veel samen met partners zoals speciaal onderwijs, het UWV en diverse gemeentes”, vertelt Meine. “Zij dragen jongeren aan en samen stippelen we een traject voor hen uit.

Lees meer
Technopark Heerenveen

Ooit gehoord van een verpleegkundige die kant en klare trappen timmert? Of een chef kruidenierswaren die kozijnen freest?

Lees meer
Houtskeletbouwspecialist De Mar

De Mar en WSP Fryslân Werkt! zijn samen een waardevol initiatief gestart waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vanuit de bijstand of een WW-uitkering, een nieuwe kans op werk krijgen.

Lees meer
Ga naar de inhoud