Gemeente De Fryske Marren

Als topstudent mocht Andy King met een beurs een accountantsstudie volgen in Venezuela om na het succesvol voltooien daarvan als controller aan de slag te gaan op zijn geboorte-eiland Curaçao.

Header afbeelding

Als topstudent mocht Andy King met een beurs een accountantsstudie volgen in Venezuela om na het succesvol voltooien daarvan als controller aan de slag te gaan op zijn geboorte-eiland Curaçao. Hij trouwde met een Nederlandse vrouw en gezamenlijk besloten ze in 2009 te verhuizen naar Nederland. “Er was mij een baan in het vooruitzicht gesteld, maar dan moest ik eerder beginnen dan mijn opzegtermijn was verlopen en dus ging dat helaas niet door. Om een vervangende baan op niveau te vinden, bleek een bijna onmogelijke opgave. Ik heb daarom van alles en nog wat gedaan – veel schoonmaakwerk – maar niets structureels of met toekomst. Totdat Pastiel belde of ik ook geïnteresseerd was in een werkervaringsplaats bij gemeente De Fryske Marren. Natuurlijk was ik dat, want het was nog een administratieve functie ook.”

Gemeente De Fryske Marren had een werkervaringsplaats open staan op de afdeling uitkeringsadministratie van Sociale Zaken. De bedoeling daarvan was iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring te laten opdoen, weer arbeidsritme te krijgen en de sociale interactie te verhogen. Daarnaast stelde het de gegadigde in staat om een vak in de praktijk te leren. Teamleider Werk en Inkomen Thea de Vries: “Andy King bleek een goede keuze voor het invullen van de plek. Gedurende 9 maanden heeft hij de ins en outs van het uitkeringsvak kunnen leren. Andy toonde zich leergierig en leerde zich zaken snel aan. Toen er op een gegeven moment een vacature in deze richting ontstond binnen de gemeente, was Andy gelet op zijn inmiddels opgedane werkervaring en capaciteiten een geschikte kandidaat. Wij hebben hem een arbeidscontract aangeboden en op 3 januari is Andy officieel in dienst getreden bij de Fryske Marren. Hij werkt hier nog steeds met veel plezier en ik ben tevreden over zijn verrichtingen. Dit is een prachtvoorbeeld van de kansen die iemand kan krijgen door het verrichten van werkzaamheden op een werkervaringsplek.” 

Andy King (43): “Ik heb nu een tijdelijk contract voor de duur van een jaar en kans op een vaste aanstelling. Het is een prachtige baan en ik leer elke dag bij. Dit participatiewerk is administratief natuurlijk totaal verschillend van wat ik vroeger op Curaçao deed, maar dat maakt me niet uit. Het is boeiend en uitdagend en geen dag is gelijk. Als ik even twijfel, zijn er altijd collega’s die me verder helpen en voordat ik een op en top uitkeringsadministrateur ben, zijn we snel een jaar verder. Sinds mijn komst in Nederland was het vooral struikelen, maar als je blijft doorzetten, komt het altijd goed. Je hoort mij niet klagen.”

Andere praktijkvoorbeelden

Van Beets Boom en Groen

“Ik werk veel samen met partners zoals speciaal onderwijs, het UWV en diverse gemeentes”, vertelt Meine. “Zij dragen jongeren aan en samen stippelen we een traject voor hen uit.

Lees meer
Technopark Heerenveen

Ooit gehoord van een verpleegkundige die kant en klare trappen timmert? Of een chef kruidenierswaren die kozijnen freest?

Lees meer
Houtskeletbouwspecialist De Mar

De Mar en WSP Fryslân Werkt! zijn samen een waardevol initiatief gestart waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vanuit de bijstand of een WW-uitkering, een nieuwe kans op werk krijgen.

Lees meer
Ga naar de inhoud