DRS Installatie

Na een kwart eeuw werkzaam te zijn geweest bij UWV vond Wietse Reitsma tijd voor wat anders.

Header afbeelding

Na een kwart eeuw werkzaam te zijn geweest bij UWV vond Wietse Reitsma tijd voor wat anders. “Ik ben daar als administratief medewerker begonnen en ben doorgegroeid tot teammanager. Ik hebben binnen UWV en haar rechtsvoorganger het GAK op verschillende afdelingen mogen werken onder verschillend omstandigheden. Daarnaast heeft UWV mij de mogelijkheden geboden (training en opleidingen) om mij verder te ontwikkelen. De opgedane ervaringen en de beschikbaar gestelde kennis hebben ervoor gezorgd dat ik beschik over een goed gevulde rugzak. Ik heb prachtige tijden bij UWV meegemaakt, maar uiteindelijk bekroop mij toch het gevoel dat het tijd werd voor iets anders. Ik heb daar met UWV gelukkig goede afspraken over kunnen maken en ik ben onder andere begonnen aan een studie bedrijfskunde. Per 1 mei 2016 ben ik niet meer werkzaam voor UWV.”

Eerder had Wietse Reitsma de onderneming DRS Installatie te Noardburgum, 40 medewerkers, al eens geholpen met het opzetten van een systeem van functioneringsgesprekken. “DRS is zo’vijftien jaar geleden opgezet door Douwe, Romke en Sake (DRS) en laatstgenoemde vroeg mij vorig jaar of ik ook zou kunnen meehelpen een ISO-kwaliteitssysteem te implementeren. Dat paste wonderwel als afstudeerproject bij mijn studie Bedrijfskunde en dus hapte ik toe. Ik ben voor 20 uur per week aan de slag gegaan als p&o- en kwaliteitsmanager. Ik heb een hele HRM-cyclus opgezet en een paar weken geleden is het ISO-certificaat gehaald. Ik had een mooie nieuwe baan, maar helaas wel een halve baan.”

Op dat moment viel zijn oog op F-Top, een project dat zich richt op het verbeteren van de aansluiting van vraag en aanbod op de Friese arbeidsmarkt in de technische sectoren. De provincie Fryslân ondersteunt dit initiatief vanuit het investeringsprogramma Wurkje foar Fryslân. “Het project  wil stimuleren dat meer studenten kiezen voor een techniekopleiding en wil ervoor zorgen dat meer mensen ook daadwerkelijk aan de slag gaan in een technische baan.  Daarvoor zijn (opleidings) subsidies beschikbaar die het overstappen naar een baan in de technische sector vergemakkelijken. Ik heb daar gebruik van gemaakt en me laten bijscholen tot hoofd onderhoud c.q. manager service. Eerst via een proefplaatsing en nu op contractbasis met een looptijd van een jaar. Daarmee heb ik een volledige baan bij DRS Installatie en ben ik volledig overgestapt naar de techniek. Ik heb daar geen spijt van, want het bevalt me hier uitstekend. Ik ben blij dat ik de stap heb durven zetten.”

Als p&o-manager maakt Wietse Reitsma trouwens tevens dankbaar gebruik van de mogelijkheden van F-Top. “Wij hebben met subsidie iemand met een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kunnen omscholen tot servicemonteur en op dit moment loopt een aanvraag met betrekking tot het (om)scholen van een 59 jarige WW-gerechtigde tot Tekenaar/Werkvoorbereider. Als je er goed gebruik van kunt maken, werken subsidies heel efficiënt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een kans te geven aan de slag te gaan. Die kans moet je mensen altijd gunnen.”

Andere praktijkvoorbeelden

Van Beets Boom en Groen

“Ik werk veel samen met partners zoals speciaal onderwijs, het UWV en diverse gemeentes”, vertelt Meine. “Zij dragen jongeren aan en samen stippelen we een traject voor hen uit.

Lees meer
Technopark Heerenveen

Ooit gehoord van een verpleegkundige die kant en klare trappen timmert? Of een chef kruidenierswaren die kozijnen freest?

Lees meer
Houtskeletbouwspecialist De Mar

De Mar en WSP Fryslân Werkt! zijn samen een waardevol initiatief gestart waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vanuit de bijstand of een WW-uitkering, een nieuwe kans op werk krijgen.

Lees meer
Ga naar de inhoud