Cnossen Infra

Controller Idserd Hibma van Cnossen Infra te Sneek onderstreept met enthousiasme het belang van zijn onderneming voor de Friese waterbouw.

Header afbeelding

Controller Idserd Hibma van Cnossen Infra te Sneek onderstreept met enthousiasme het belang van zijn onderneming voor de Friese waterbouw. “We zijn al een kwart eeuw een erkend leerbedrijf en dat schept verplichtingen. Als zodanig zijn wij medeverantwoordelijk voor de toestroom van vaklieden in de gehele waterbouwbranche in Friesland. In het kader van MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) hebben we zo’n 4 jaar geleden onze reguliere doelgroep verbreed met ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Je helpt mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken en door de extra instroom voorkom je tevens een tekort aan vaklieden. Als bruggenbouwer ben je gewend de zaak van twee kanten te bekijken en zo kom je tot de mooiste oplossingen.”

De aangepaste insteek leidde onder andere tot de introductie van ‘Walkant op Oarder’, een gezamenlijk project van Cnossen Infra, Pastiel, Uitzendbureau Jobz-On en de gemeente Súdwest-Fryslân. Door het aanbieden van een versnelde opleiding, benodigde certificaten en werkervaring, worden aspirant waterbouwers in een jaar tijd klaar gestoomd voor een werkzame toekomst in de Waterbouw. Een goed idee verdient een goede uitwerking. Bij de allereerste groep liep alles nog niet helemaal op rolletjes; van de deelnemers slaagde 75% voor het vakdiploma en stroomde 50% door naar een structurele baan. Bij de vervolg groep, die vorig jaar van start ging, zijn die cijfers al 100% geslaagd en 100% uitstroom naar werk. Eén van die deelnemers was Rudo Bijstra (38).

“Ik heb een mbo-diploma systeembeheerder, maar ben eigenlijk altijd werkzaam geweest in de autobranche als verkoper. Als een gevolg van de economische crisis kwam daar een einde aan en mocht ik op zoek gaan naar iets anders. Via Pastiel kwam ik in aanraking met het project ‘Walkant op Oarder’ van Cnossen Infra en tot hun verbazing sprak mij dat direct aan. Zij zagen een strak in het pak geklede salesman niet zo snel in weer en wind langs de oevers in het water staan, maar werken in de buitenlucht vind ik juist prachtig en met mijn handen uit de mouwen steken heb ik nooit problemen gehad. Mijn inzet is altijd 200%. Bijkomend heb je in de waterbouw eer van je werk want je creëert iets zichtbaars en blijvends.” Rudo rondde de opleiding succesvol af, kreeg een contract met een proefperiode van een half jaar en is nu in vaste dienst bij Cnossen Infra.

Inmiddels is de volgende groep van ‘Walkant op Oarder’ van start gegaan, waarbij Rudo ditmaal als meewerkend voorman/assistent leermeester een belangrijke rol speelt. “Ik ben ervaringskundige en ik heb ervaring in organiseren, regelen en orde op zaken houden. Als autoverkoper deed ik niet anders dan dat eigenlijk en nu kan ik die vaardigheden als waterbouwer benutten.  Het bevalt me hier uitstekend en wat de toekomst brengt, zie ik dan wel weer. Ik kijk er vol vertrouwen naar uit.”

Andere praktijkvoorbeelden

Van Beets Boom en Groen

“Ik werk veel samen met partners zoals speciaal onderwijs, het UWV en diverse gemeentes”, vertelt Meine. “Zij dragen jongeren aan en samen stippelen we een traject voor hen uit.

Lees meer
Technopark Heerenveen

Ooit gehoord van een verpleegkundige die kant en klare trappen timmert? Of een chef kruidenierswaren die kozijnen freest?

Lees meer
Houtskeletbouwspecialist De Mar

De Mar en WSP Fryslân Werkt! zijn samen een waardevol initiatief gestart waarbij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vanuit de bijstand of een WW-uitkering, een nieuwe kans op werk krijgen.

Lees meer
Ga naar de inhoud