Nieuws

4 januari 2022

Training ‘Individuele begeleiding op de werkvloer’ leert werkbegeleiders en leidinggevenden te denken vanuit de doelgroep

Header afbeelding

Deel artikel

Hoe herken je iemand met een arbeidsbeperking? Wat kan je als leidinggevende bieden aan iemand die een arbeidsbeperking heeft, zodat hij of zij niet vastloopt in het werk? Een greep uit de vragen die aan bod komen tijdens de tweedaagse training ‘Individuele begeleiding op de werkvloer’.

Doel van de training is om werkbegeleiders en leidinggevenden meer inzicht en kennis te geven over de BAB-, Wajong- en WSW-doelgroep in relatie tot werk en functioneren. Dit leidt tot duurzame inzetbaarheid, bevordering en behoud van draagvlak op de werkvloer en het op peil houden van het aantal banen voor de doelgroep in Friesland.

Ervaring met de training

In samenwerking met Fryslân Werkt! heeft USG Restart onlangs twee trainingen gegeven. Vera van der Weide, manager Inclusie/Social Return bij schoonmaakorganisatie NIVO in Leeuwarden, is één van de deelnemers die de training heeft gevolgd en ze is enthousiast.

‘De training geeft ondersteuning aan werkbegeleiders en leidinggevenden over hoe je werknemers met een arbeidsbeperking het beste kan benaderen. Je leert te denken vanuit de visie van de doelgroep in plaats vanuit je eigen standpunt. Neem bijvoorbeeld autisme. Als ik bij een bedrijf zou starten, dan zou ik graag zo snel mogelijk iedereen willen leren kennen. Iemand met autisme, heeft daar niet altijd direct behoefte aan. Die kan overweldigd raken door zoveel kennismakingsprikkels. Hij of zij wil misschien liever gelijk aan de slag en gefaseerd in contact komen met nieuwe collega’s.

Dankzij de training weet ik nu beter welke instructies ik kan geven aan leidinggevenden binnen onze organisatie over wat ze kunnen verwachten bij werknemers uit deze doelgroep. Zo kunnen we de mensen uit deze doelgroep meer aandacht geven en beter begeleiden op de werkvloer.’

DNA

‘Als manager Inclusie/Social Return bij NIVO zorg ik ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om te werken. Naast mensen met een arbeidsbeperking, begeleiden we ook statushouders die werk zoeken of mensen die langere tijd niet hebben deelgenomen aan het maatschappelijk leven, zoals ex-gedetineerden.

Wij geloven in inclusie. We vinden het belangrijk dat iedereen die wil werken een kans krijgt op een baan. Dat zit in het DNA van NIVO. Ongeveer tien procent van ons personeel heeft een afstand tot de arbeidsmarkt of een arbeidsbeperking. Dan praat je al gauw over een kleine honderd werknemers. Schoonmaakwerkzaamheden lenen zich uitstekend voor inclusie. Het is over het algemeen gestructureerd werk en bijna iedereen kan het uitvoeren.’

Aanrader

‘Ik heb de training als leerzaam ervaren. Je krijgt praktische handvatten aangereikt en je leert je te verplaatsen in de doelgroep. Ook hebben we tijdens de training van elkaar geleerd. Met name in het tweede deel kwam interessante casuïstiek aan de orde en bespraken we met elkaar waar we zoal tegenaan lopen in de praktijk. Ik hou van groepsinteractie.

Helaas kon de training niet fysiek plaatsvinden als gevolg van de coronamaatregelen, maar de trainer verstond zijn vak en zorgde toch voor de nodige groepsdynamiek. Ik raad de training zeker aan iedereen aan die stappen heeft gezet of wil zetten om te werken met de doelgroep. Het faciliterende karakter van de training is uniek en heel nuttig. Een prachtig initiatief van Fryslân Werkt!’

Trainingsdata 2022

Geïnteresseerde werkgevers kunnen zich aanmelden voor deze training via www.fryslanwerkt.nl/agenda/training-individuele-begeleiding-op-de-werkvloer. De training wordt gegeven op 9 & 23 februari en op 31 maart & 14 april 2022.

Deel artikel

Andere berichten

De week van de kennismaking

Doe jij mee aan de Week van de Kennismaking? Altijd al eens willen weten hoe het is om op een vrachtwagen te rijden, beveiliger te zijn of misschien droom je van een baan in de techniek?

Lees meer
Documentaire SummerSchool Plus! Omrop Fryslân

Trendstudies van gerenommeerde partijen als UWV en Sociaal Planbureau zijn het erover eens: nieuwkomers zijn hard nodig om het arbeidspotentieel op peil te houden. En toch hebben veel werkgevers ‘koudwatervrees’ bij het aannemen van nieuwkomers.

Lees meer
Werkvoucher is ook in 2023 beschikbaar

Ook in 2023 kunnen werkgevers een vergoeding krijgen twv €2000 wanneer zij een medewerker in dienst nemen die een uitkering ontvangt vanuit de Participatiewet. Deze werknemer gaat in ieder geval 6 maanden lang minimaal 24 uur per week aan het werk en de werkgever heeft de bedoeling om de arbeidsovereenkomst bij goed functioneren te verlengen.

Lees meer
Ga naar de inhoud