Werelden van kaas en zorg ontmoeten elkaar

“Het mag niet een vorm van bezighouden zijn. En ook niet alleen de vervelende klusjes, zoals schoonmaken. Het moet zinvol werk zijn in een leuke sfeer.”

Header afbeelding

Bij Kaasboer Siebren in Idskenhuizen komen de werelden van kaas en zorg bij elkaar. Een inspirerend verhaal, ontstaan uit een moeilijke keuze.

Arjanne – spil in het bedrijf – werkte als begeleider van een woongroep in Sneek. Ze hielp daar jongeren met persoonlijke verzorging, financiën en het plannen van doelen. In haar vrije uren hielp ze haar man Menno, samen met Arjanne eigenaar van Kaasboer Siebren, zoveel ze maar kon. “Vaak begon ik de dag om zes uur ’s ochtends hier in het magazijn. Ik zette de kazen klaar. Ik deed de bestellingen. Ik vulde de voorraden aan. Maar daarna moest ik ‘s avond of ‘s nachts weer op de groep. Dat was eigenlijk te zwaar.”

Toch wilde Arjanne voor geen goud stoppen met haar werk. “Mijn hart ligt bij die jongeren.” Ze vertelt hoe een van haar cliënten bijna een jaar lang thuis zat, omdat zijn vorige werkgever hem geen vast contract wilde geven. “Hij raakte zijn hele ritme kwijt en voelde zich met de dag nuttelozer. Dat vond ik zo erg om te zien. Toen zijn we gaan nadenken. Konden wij met ons bedrijf niet zélf kwetsbare jongeren een kans geven?” Menno en Arjanne gingen in gesprek met Marieke Lei van Pastiel. Samen maakten ze een plan. 

“We hebben snel de knoop doorgehakt. Ik nam ontslag bij de woongroep en we zijn meteen gestart met twee werkplekken in ons magazijn.” Arjanne vindt het heel belangrijk dat ze de jongens die er nu werken volwaardig werk kan bieden. “Het mag niet een vorm van bezighouden zijn. En ook niet alleen de vervelende klusjes, zoals schoonmaken. Het moet zinvol werk zijn in een leuke sfeer.”

Dat hebben ze samen vormgegeven. “We zijn begonnen met snoep en nootjes inpakken. En met salades scheppen. Als we een probleem tegenkomen, lossen we het samen op. Eén van de werknemers heeft bijvoorbeeld een lijst gemaakt. Daarop staan de namen van de salades en het vulgewicht voor elke soort verpakking. Zo kunnen ze zelf checken wat de juiste werkwijze is.” 

“We hebben regelmatig werkoverleg. Wat is handig? Wat doen we eerst? Wat heb je nodig om je werk goed te kunnen doen? Dat is voor iedereen in elk bedrijf belangrijk. Het enige verschil is dat we hier wat vaker meekijken.” 

Kaasboer Siebren heeft sinds kort ook een webwinkel en de verkoop groeit. Arjanne onderzoekt nu of de jongens daarin ook een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld met orderpicking. Ze is heel blij dat ze deze stap heeft gemaakt en is trots op haar werknemers. “Ze leren hier zoveel en ze groeien elke dag. Als mens en collega.”

Plannen en dromen heeft Arjanne genoeg. Ze hoopt dat ze straks nog veel meer mensen werk kan bieden. En dat komt absoluut goed.

Kaasboer Siebren ontvangt loonkostensubsidie vanuit de gemeente. Marieke Lei van Pastiel heeft het bedrijf bij de start van project ondersteund met o.a. de aanvraag van jongerenvouchers en het bepalen van een loonwaardemeting. Ze is contactpersoon voor vragen en advies.

Auteur: Richard van Breukelen

Andere praktijkverhalen

Succes moet je vieren

Op 11 april 2024 kreeg Emma Jonkman haar praktijkverklaring uitgereikt. En dat is heel bijzonder, want er was een tijd dat zij niets van school wilde weten.

Lees meer
Wat je geeft, krijg je terug

Nurriddin Abdulmajeed werkt bij Medipoint, de grootste aanbieder van zorghulpmiddelen in Nederland. In de werkplaats is hij verantwoordelijk voor het controleren en reinigen van rolstoelen en andere hulpmiddelen.

Lees meer
praktijkverhaal
Een “beperking” is geen belemmering

Het gaat erom dat iedereen hoort dat een “beperking” geen belemmering hoeft te zijn. Niet voor een werknemer en niet voor een werkgever.

Lees meer
Ga naar de inhoud