Succes moet je vieren

Op 11 april 2024 kreeg Emma Jonkman haar praktijkverklaring uitgereikt. En dat is heel bijzonder, want er was een tijd dat zij niets van school wilde weten.

Header afbeelding

11 april 2024 was een feestelijke dag in Paviljoen De Leyen in Rottevalle! Keukenmedewerkster Emma Jonkman (21) kreeg haar praktijkverklaring uitgereikt. Het is haar eerste echte diploma. En dat is heel bijzonder, want er was een tijd dat zij niets van school wilde weten.

Van school naar huis… naar werk

Een paar jaar geleden nam Emma afscheid van de praktijkschool om bij McDonald’s in Drachten te gaan werken. Maar na een tegenslag kwam ze zonder werk thuis te zitten. Dankzij jobcoach Nienke Groeneveld van de Gemeente Smallingerland kreeg Emma de kans om werkervaring op te doen bij Paviljoen De Leyen. De loonkosten voor de werkgever werden door de gemeente gedeeltelijk vergoed via de Banen Afspraak regeling.

Aan de slag

Emma ging aan de slag in de keuken, aan de koude kant.  Ze leerde er groenten snijden en desserts maken. Door de leuke sfeer en de steun van haar collega’s, kreeg ze weer plezier in werken. En als het even wat minder ging, kon ze rekenen op een luisterend oor en advies van eigenaar Pier Hager.

Werkgever en mentor

Pier heeft ervaring met het begeleiden van kwetsbare jongeren. In zijn bedrijf vervullen meer mensen de rol van mentor. Zijn vrouw Masha biedt ondersteuning bij een gezonde leefstijl. In de keuken is kok Foppe de leermeester. Onder zijn vleugels heeft Emma geleerd om meer taken zelfstandig uit te voeren, zoals vlees bereiden en de lunch verzorgen. Haar zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen hebben een flinke boost gekregen.

Praktijkleren met een praktijkverklaring

Anderhalf jaar geleden kreeg Emma zelfs weer zin om naar school te gaan en een diploma te halen. Maar de stap naar regulier onderwijs was voor haar nog te groot. In zulke situaties biedt de route praktijkleren met een praktijkverklaring van uitkomst. In samenwerking met Bieuwe van der Meulen (gemeente Smallingerland) en Tom Brugmans (Firda) werd voor Emma een leertraject opgezet. Met als examen een proeve van bekwaamheid in de keuken. Emma is met glans geslaagd. Ze mag nu beginnen aan de BBL-opleiding niveau 1 bij Firda. En het mooie is: haar praktijkcertificaat heeft ze al behaald.

De volgende stap

Aangemoedigd door het succes denkt Emma al na over haar volgende stap: de mbo-hotelschool. Ondertussen kan ze zich tijdens de BBL-opleiding blijven ontwikkelen in De Leyen. Het succes van Emma is ook een opsteker voor Pier en het collectief Smallingerland Inclusief. Dit is een groeiende groep van bedrijven en organisaties die zich inzetten om de kloof tussen mensen en arbeidsmarkt te verkleinen. Ook dit succes werd 11 april gevierd.

Auteur: Richard van Breukelen

Meer informatie

Praktijkleren met een praktijkverklaring

Lees meer
Werkgever
Werknemer
Loonkostensubsidie

Loonkostensubiedie kan je aanvragen wanneer je werknemer niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen. De vergoeding is verschil tussen de loonwaarde en het minimumloon.

Lees meer
Wat je geeft, krijg je terug

Nurriddin Abdulmajeed werkt bij Medipoint, de grootste aanbieder van zorghulpmiddelen in Nederland. In de werkplaats is hij verantwoordelijk voor het controleren en reinigen van rolstoelen en andere hulpmiddelen.

Lees meer
Ga naar de inhoud