Een “beperking” is geen belemmering

“Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. En ik kan steeds meer aan. Ook door mijn gesprekken met de managers.” Petra Stein, manager publieke dienstverlening, beaamt dit. “Als we van 25 uur 30 uur kunnen maken, dan is dat een mooi moment. Dat heeft hij zelf bereikt en daar kan hij trots op zijn.”

Header afbeelding

Andries Rusken (34) is administratief medewerker bij de gemeente Leeuwarden en pakt graag het initiatief. Op zijn verzoek kom ik vandaag zijn verhaal opschrijven. Niet voor hemzelf, dat vindt hij niet zo belangrijk. Nee, het gaat erom dat iedereen hoort dat een “beperking” geen belemmering hoeft te zijn. Niet voor een werknemer en niet voor een werkgever. “Ik heb vrienden in een rolstoel of met autisme. Zij willen ook graag werken. En dat kan.  Als bedrijven niet alleen op geld letten, en op presteren. Geluk is veel belangrijker”.

Andries weet hoe lastig het is om passend werk te vinden. Na zijn HBO-studie Management, Economie en Recht ging hij aan de slag bij een uitzendbureau en de Belastingtelefoon. Maar daar was geen ruimte om rustig in het werk te groeien. En dat heeft hij nodig.

Samen met een jobcoach koos hij voor een traject bij de gemeente Leeuwarden. Dit werd mogelijk gemaakt door de wet Banenafspraak*. Ook hier moest hij wennen.  Maar de gemeente nam echt de tijd voor hem.

“De eerste twee jaren werkte ik voor twee teams. Zo heb ik veel verschillende taken kunnen uitproberen. Bijvoorbeeld publicaties plaatsen op de website overheid.nl, adresonderzoek doen bij verhuizingen en assisteren tijdens de verkiezingen.”

Inmiddels werkt Andries alweer zes jaar op de afdeling Vergunningen en leefomgeving. Daar behandelt hij onder andere parkeervergunningen.  En hij plaatst nog steeds artikelen op de website. Hij houdt het werk niet alleen vol, hij komt er helemaal tot bloei.

“Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. En ik kan steeds meer aan. Ook door mijn gesprekken met de managers.” Petra Stein, manager publieke dienstverlening, beaamt dit. “Als we van 25 uur 30 uur kunnen maken, dan is dat een mooi moment. Dat heeft hij zelf bereikt en daar kan hij trots op zijn.”

Andries werkt dan ook graag aan zijn ontwikkeling. Hij volgt cursussen, zoals effectief communiceren en projectmatig werken. En dat werkt.  Juist door de veilige ruimte die de gemeente hem biedt, kan hij groeien. Ook privé zijn er mijlpalen. Hij maakte de overstap van begeleid wonen naar een eigen huis.  Daar woont hij samen met zijn vrouw en twee kinderen. “Het is mooi om te zien dat een stabiele werkomgeving ook privé weer meer mogelijkheden geeft,” zegt Petra.  “En dat we daar als gemeente een beetje aan hebben kunnen bijdragen.”

Terug naar het verhaal van Andries. Hij heeft allang een vast contract en geen Wajong uitkering meer, maar een salaris. En hij hoopt dat hij nog een stap kan maken naar 32 uur. Ik vraag hem dus waarom hij na acht jaar in dienst bij de gemeente toch dit verhaal wil vertellen. Daar is Andries heel duidelijk over. “Ik hoef er niet voor uit te komen, maar ik kies ervoor. Om iedereen te laten zien dat het wel kan. Ik wil dat iedereen het net zo goed krijgt als ik.”

* De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Auteur: Richard van Breukelen

Andere praktijkverhalen

Succes moet je vieren

Op 11 april 2024 kreeg Emma Jonkman haar praktijkverklaring uitgereikt. En dat is heel bijzonder, want er was een tijd dat zij niets van school wilde weten.

Lees meer
Wat je geeft, krijg je terug

Nurriddin Abdulmajeed werkt bij Medipoint, de grootste aanbieder van zorghulpmiddelen in Nederland. In de werkplaats is hij verantwoordelijk voor het controleren en reinigen van rolstoelen en andere hulpmiddelen.

Lees meer
praktijkverhaal
Een “beperking” is geen belemmering

Het gaat erom dat iedereen hoort dat een “beperking” geen belemmering hoeft te zijn. Niet voor een werknemer en niet voor een werkgever.

Lees meer
Ga naar de inhoud