Lees op deze pagina de antwoorden op de veelgestelde vragen over Werkcentrum Fryslân. We vullen deze pagina regelmatig aan met nieuwe vragen die we ontvangen van onze collega’s bij een van onze netwerkpartners. Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem dan via de knop hieronder.
Werkcentrum Fryslân
Met het centrale loket Werkcentrum Fryslân maken we het voor inwoners en werkgevers eenvoudiger om de juiste ondersteuning en hulp te vinden bij vragen over werk. Waar het voorheen voor inwoners en werkgevers soms onoverzichtelijk was en lastig om het juiste loket te vinden, brengen we met Werkcentrum Fryslân via één centraal punt toegang tot relevante kennis en dienstverlening van alle partners in ons netwerk.
Werkcentrum Fryslân is onderdeel van een landelijke hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur. Om te zorgen dat meer werkzoekenden, werkenden en werkgevers de weg weten te vinden bij vragen over werk, opent iedere arbeidsmarktregio een Werkcentrum. Dit doen alle arbeidsmarktregio’s met één herkenbare uitstraling en eenduidige naam.
Op 9 oktober 2025 gaan we van start met de website www.werkcentrumfryslan.nl en een fysieke pilot-locatie in de deelregio Midden aan de Stationsweg in Leeuwarden. Dit is ons gezamenlijke startpunt voor Werkcentrum Fryslân.
Met de naam Werkcentrum Fryslân zorgen we voor 1 centrale toegang en één herkenbare naam en plek voor inwoners en werkgevers. Werkcentrum Fryslân zorgt voor meer gemak en overzicht bij onze inwoners en werkgevers en voorkomt dat inwoners en werkgevers tussen wal en schip vallen.
We starten op 9 oktober 2025 met de website www.werkcentrumfryslan.nl en een fysieke pilot-locatie in de deelregio Midden aan de Stationsweg in Leeuwarden. Dit is ons gezamenlijke startpunt voor Werkcentrum Fryslân. Met de naam Werkcentrum Fryslân zorgen we voor 1 centrale toegang en één herkenbare naam en plek voor inwoners en werkgevers. Werkcentrum Fryslân zorgt voor meer gemak en overzicht bij onze inwoners en werkgevers en voorkomt dat inwoners en werkgevers tussen wal en schip vallen.
Naast de website waar inwoners en werkgevers terecht kunnen met vragen over werk, openen we een fysieke loketfunctie in deelregio Midden (Leeuwarden) waar inwoners kunnen binnen lopen met vragen over werk. Hier zijn ‘gidsen’ aanwezig die deze mensen/inwoners kunnen ontvangen en wegwijs maken. Afhankelijk van de klantvraag wordt de inwoner doorverwezen naar de (bestaande) dienstverlening van één van de partnerorganisaties.
9 oktober is een startpunt, waarbij we kiezen voor een lerende aanpak. We beginnen klein en ontwikkelen Werkcentrum Fryslân als samenwerkingspartners stap voor stap met elkaar verder.
Het Algemeen Bestuur heeft op 6 februari 2025 onze Meerjarenagenda 2025 – 2030 vastgesteld. In de Meerjarenagenda van de arbeidsmarktregio staat de gezamenlijke opgave beschreven waar we als samenwerkingspartners in Fryslân mee aan de slag willen.
Gezamenlijke ambitie
Met de speerpunten en doelen in onze Meerjarenagenda geven we als 28 netwerkpartners in arbeidsmarktregio Fryslân invulling aan onze gezamenlijke ambitie: een inclusieve arbeidsmarkt waarin elk talent telt. De Meerjarenagenda is het resultaat van onze programmatische aanpak met de fasen Inzicht, Overzicht en Uitzicht. Alle 28 netwerkorganisaties hebben hieraan bijgedragen: van bestuur en beleidsadviseurs tot managers en collega’s in de uitvoering.
Duidelijke focus
Om onze netwerksamenwerking van échte toegevoegde waarde te laten zijn, kiezen we ervoor om de komende jaren een duidelijke focus aan te brengen. Dit doen we met 4 speerpunten die onze gezamenlijke opgave vormen én bijdragen aan het behalen van de eigen organisatiedoelstellingen van de netwerkpartners. Hiermee willen we een duidelijk en toegankelijk dienstenaanbod creëren dat aansluit bij de behoeften van inwoners en werkgevers in Fryslân.
Speerpunten
De 4 speerpunten in de Meerjarenagenda zijn:
1. Het inrichten van één loket voor inwoners en werkgevers: Werkcentrum Fryslân
2. Het versterken van onze regionale werkgeversdienstverlening
3. Het ontwikkelen van (publiek-private) regionale scholingstrajecten
4. Het bieden van extra regionale ondersteuning aan specifieke doelgroepen
Bekijk de animatie met een samenvatting van de Meerjarenagenda.
We openen Werkcentrum Fryslân voor 1 januari 2026 en zijn hiermee in lijn met de landelijke planning. Hieronder kun je een weergave zien van de landelijke planning.
We starten op 9 oktober met Werkcentrum Fryslân. We bieden dan nog steeds onze bestaande dienstverlening voor inwoners die we nu ook bieden met het regionale team én als 28 netwerkpartners. 9 oktober is een startpunt waarbij we met elkaar kiezen voor een lerende aanpak. Hierbij monitoren we de klantvragen, de inwoners die zich melden én de resultaten. Op basis hiervan gaan we regelmatig in gesprek over het effect van onze samenwerking en de meest passende inrichting van onze gezamenlijke dienstverlening voor inwoners.
Werkgevers die zich melden bij het loket van Werkcentrum Fryslân begeleiden we naar de juiste dienstverlening van onze partnerorganisaties. De dienstverlening voor werkgevers en de koppeling met Werkcentrum Fryslân werken we in het najaar verder met elkaar uit tijdens de werksessies voor speerpunt 2 Werkgeversdienstverlening van de Meerjarenagenda.
Nee, Werkcentrum Fryslân is de centrale toegang naar al onze dienstverlening. Werkcentrum Fryslân neemt geen dienstverlening over van de samenwerkingspartners. De partners zijn en blijven verantwoordelijk voor de eigen dienstverlening. Jullie eigen loketten blijven bestaan. Uit ervaring weten we dat inwoners niet altijd het juiste loket weten te vinden. Werkcentrum Fryslân kan dan de plek zijn waar de vraag binnenkomt. Als de vraag/klant bij jou als organisatie thuishoort, dan wordt de klant warm doorverwezen naar jouw organisatie.
We zien dat informatie/kennis over arbeidsmarktdienstverlening en de mogelijkheden rondom werk en ontwikkeling versnipperd is waardoor inwoners & werkgevers niet altijd bij de juist partij aankloppen of de juiste hulp krijgen. Inwoners worden van het kastje naar de muur gestuurd, er is veel extra werk voor verschillende organisaties en het vergroot het risico op uitval/verlies bij de inwoner. Met Werkcentrum Fryslân vergroten we onze regionale kennis en kunnen we inwoners en werkgevers sneller helpen met de juiste dienstverlening.
Door samen op te trekken als organisaties en capaciteit te bundelen kunnen we voor specifieke doelgroepen efficiënter regionale dienstverlening bieden die eraan bijdraagt dat inwoners duurzaam uitstromen of doorstromen op de arbeidsmarkt.
We starten op 9 oktober met Werkcentrum Fryslân. Dit is een startpunt waarbij we met elkaar kiezen voor een lerende aanpak. Hierbij monitoren we de klantvragen, de inwoners die zich melden én de resultaten. Op basis hiervan gaan we regelmatig in gesprek over het effect van onze samenwerking en de meest passende inrichting van onze gezamenlijke dienstverlening.
We starten op 9 oktober 2025 met de website www.werkcentrumfryslan.nl en een fysieke pilot-locatie in de deelregio Midden aan de Stationsweg in Leeuwarden. Dit is ons gezamenlijke startpunt voor Werkcentrum Fryslân. We nemen de ervaringen van de pilot-locatie mee in het vervolg.
In de doorontwikkeling van Werkcentrum Fryslân gaan we samen met de netwerkpartners verkennen of er behoefte is aan meer fysieke locaties in andere deelregio’s. We kijken hierbij naar de behoeften van inwoners en werkgevers in de betreffende regio. Het kan gaan om een locatie in een bijvoorbeeld een gemeentehuis, bibliotheek, school of buurthuis. De partnerorganisaties in de betreffende deelregio nemen hier een besluit over.
De collega’s van MT midden werken dit samen uit met Nynke Hogenhuis, regisseur voor Werkcentrum Fryslân. Zij betrekt ook de sociale partners bij de inrichting van de pilot-locatie. 9 oktober is een startpunt en we kiezen voor een lerende aanpak. Daarmee is de pilot-locatie in Leeuwarden niet per se een blauwdruk voor andere locaties. De ervaringen die we opdoen op de pilot-locatie kunnen we wel gebruiken voor het inrichten van andere fysieke locaties. Een fysieke locatie moet altijd aansluiten bij wat klanten nodig hebben.
In de afgelopen periode hebben we met onze programmatische aanpak en werksessies veel input opgehaald bij collega’s in de uitvoering, communicatiecollega’s, beleidsadviseurs, managers en bestuurders. De rode draad hieruit gebruiken we voor de start op 9 oktober én om na 9 oktober met elkaar verder te bouwen aan Werkcentrum Fryslân. We kiezen hierbij voor een lerende aanpak waarbij leren en verbeteren centraal staat in het proces. We beginnen klein en ontwikkelen Werkcentrum Fryslân als samenwerkingspartners stap voor stap met elkaar verder.
Het werkcentrum is onderdeel van de landelijke hervorming arbeidsmarktinfrastructuur. De focus ligt hierbij vooral op het regionaal anders inrichten en beter op elkaar afstemmen van de dienstverlening aan inwoners en werkgevers als het gaat om werk. Er zijn landelijke budgetten beschikbaar voor het aanjagen en ondersteunen van deze hervorming en het oprichten van het werkcentrum. Uit cijfers en ervaringen van de afgelopen jaren weten we dat inwoners/doelgroepen vanuit alle samenwerkingspartners zich melden bij een regionaal loket. We kijken hoe we, in de doorontwikkeling, de samenwerking met elkaar zo kunnen gaan inrichten/hervormen dat geen enkele inwoner/werkgever tussen wal en schip valt en door de juiste professional in ons samenwerkingsverband wordt geholpen.
Voor het digitale loket en de online gidsfunctie is dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle partnerorganisaties. De collega’s vanuit de partnerorganisaties in de deelregio midden gaan met elkaar de gidsfunctie op de fysieke pilot-locatie vormgeven.
Maar eigenlijk maakt iedere collega bij de 28 partnerorganisaties onderdeel uit van Werkcentrum Fryslân. Een gids kan contact opnemen met je organisatie en een klant warm doorverwijzen voor de juiste dienstverlening bij jouw organisatie. We vragen je niet om iets ‘nieuws’ te doen. Met de loketfunctie van Werkcentrum Fryslân zorgen we voor een goede doorverwijzing van inwoners en werkgevers naar de juiste partner als dat nodig is.
Werkcentrum Fryslân is geen nieuwe organisatie. Collega’s van de verschillende partnerorganisaties vervullen een rol in het werkcentrum. Met elkaar zorgen we voor een goede bemensing van Werkcentrum Fryslân, zowel online als fysiek.
Met de naam Werkcentrum Fryslân zorgen we voor 1 centrale toegang en één herkenbare naam en plek voor inwoners en werkgevers. Werkcentrum Fryslân zorgt voor meer gemak en overzicht bij onze inwoners en werkgevers en voorkomt dat inwoners en werkgevers tussen wal en schip vallen.
De start van Werkcentrum Fryslân is gericht op het versterken en hervormen van onze bestaande samenwerking. 9 oktober is een startpunt waarop we naar buiten treden met een nieuwe naam als toegangspoort voor al onze dienstverlening. We sluiten hierbij aan op de landelijke huisstijl zodat we goed herkenbaar zijn voor onze inwoners/werkgevers. Na 9 oktober kiezen we voor een lerende aanpak en ontwikkelen Werkcentrum Fryslân als samenwerkingsorganisaties met elkaar verder.
Het belangrijkste is dat je bekend bent met het feit dat jouw organisatie onderdeel uitmaakt van Werkcentrum Fryslân. Werkcentrum Fryslân is de centrale toegang naar al onze dienstverlening. Werkcentrum Fryslân neemt geen dienstverlening over van de samenwerkingspartners. De partners zijn en blijven verantwoordelijk voor de eigen dienstverlening. Jullie eigen loketten blijven bestaan.
Uit ervaring weten we dat inwoners niet altijd het juiste loket weten te vinden. Werkcentrum Fryslân kan dan de plek zijn waar de vraag binnenkomt. Als de vraag/klant bij jou als organisatie thuishoort, dan wordt de klant warm doorverwezen naar jouw organisatie.
We vragen je niet om iets ‘nieuws’ te doen. Uit cijfers en ervaringen van de afgelopen jaren weten we dat inwoners/doelgroepen vanuit alle samenwerkingspartners zich melden bij een regionaal loket. We kijken graag hoe we, in de doorontwikkeling, de samenwerking met elkaar zo kunnen gaan inrichten/hervormen dat geen enkele inwoner/werkgever tussen wal en schip valt en door de juiste professional in ons samenwerkingsverband wordt geholpen.
Met Werkcentrum Fryslân zorgen we voor 1 centrale toegang en één herkenbare naam en plek voor inwoners en werkgevers. Als je bijvoorbeeld werkzaam bent bij SBB, een vakbond, een onderwijsinstelling of bij een gemeente dan kun je een telefoontje krijgen vanuit Werkcentrum Fryslân over een klant die we doorverwijzen naar jouw organisatie.
Andersom kun je ook als professional kiezen om contact op te nemen met Werkcentrum Fryslân. Je kan dan sparren over een casus en als je vanuit jouw organisatie de klant niet kunt helpen, kun je de klant warm doorverwijzen naar Werkcentrum Fryslân. Tenzij je al weet waar de klant het beste terecht kan. Dan kun je de klant natuurlijk hier direct naar doorverwijzen.
Vanuit het programmabureau zorgen we voor een communicatie-aanpak rondom de start van het werkcentrum op 9 oktober. De focus ligt hier vooral op inwoners. Gericht communiceren naar werkgevers doen we pas in 2026. Vanaf het vierde kwartaal in 2025 organiseert het programmabureau Fryslân Werkt verschillende werksessies over hoe we de werkgevers het beste kunnen bedienen en bereiken. Zodra de dienstverlening voor werkgevers beschikbaar is via Werkcentrum Fryslân, zorgen we voor gerichte communicatie naar werkgevers. Er komt ook een landelijke communicatiecampagne voor alle werkcentra in Nederland in het eerste kwartaal van 2026.
In de afgelopen periode hebben we de collega’s (van bestuur tot uitvoering) van de partnerorganisaties geïnformeerd over de komst van Werkcentrum Fryslân. Dat blijven we de komende periode doen door middel van intranetberichten in de eigen organisatie, een speciale nieuwsbrief en het bijhouden van de veelgestelde vragen. Daarnaast organiseren we informatiesessies en gaan we in september bij alle organisaties langs.
Alle communicatiecollega’s van onze partnerorganisaties zijn geïnformeerd over de komst van Werkcentrum Fryslân. De communicatiecollega’s helpen ons de communicatieboodschap extern (naar inwoners en werkgevers) en intern (naar alle collega’s) te verspreiden.
Vanaf de start van het Werkcentrum Fryslân op 9 oktober ligt de focus eerst op de inwoners. Werkgevers zijn uiteraard welkom met vragen over werk. Vanaf het vierde kwartaal in 2025 organiseert het programmabureau Fryslân Werkt verschillende werksessies over hoe we de werkgevers het beste kunnen bedienen en bereiken. We kijken hierbij vooral wat er allemaal al is en hoe we kunnen zorgen dat we dit beschikbaar stellen via het Werkcentrum Fryslân.
Het kan natuurlijk voorkomen dat een inwoner bij het Werkcentrum Fryslân binnenloopt met een vraag die breder is dan werk. Soms is er bijvoorbeeld sprake van schulden of psychische problemen. Het Werkcentrum Fryslân richt zich alleen op vragen rondom werk, scholing en ontwikkeling. Voor andere vraagstukken zal het werkcentrum doorverwijzen naar een organisatie die de klant hiermee verder kan helpen.
Binnen de arbeidsmarktregio Fryslân werken we onder de naam Fryslân Werkt al 10 jaar intensief samen aan inclusieve arbeidsmarkt waarin elk talent telt. Dat verandert niet met de komst van het Werkcentrum Fryslân. Fryslân Werkt is hét samenwerkingsverband van overheid, onderwijs, UWV, sociale ontwikkelbedrijven, sociale partners en SBB in Fryslân. Als Fryslân Werkt bundelen we onze krachten met al onze professionals van de 28 samenwerkingspartners om effectief en efficiënt werkgevers, werknemers en werkzoekenden in onze provincie te helpen.
Vanuit onze Meerjarenagenda werken we samen aan 4 speerpunten met als uitgangspunt dat daar waar het slimmer en/of goedkoper is om uitdagingen op de arbeidsmarkt samen aan te pakken, we dat doen in ons samenwerkingsverband Fryslân Werkt. Werkcentrum Fryslân is één van onze speerpunten en vormt onze gezamenlijke voordeur, één centraal loket voor inwoners en werkgevers naar de dienstverlening van al onze samenwerkingsorganisaties.
Ja, het opleidingsaanbod van Fryslân Werkt blijft bestaan. Op 9 oktober is dit nog beschikbaar via www.fryslanwerkt.nl/opleidingen. We zorgen eerst dat er een goede basiswebsite staat voor de loketfunctie van Werkcentrum Fryslân. Na 9 oktober gaan we ervoor zorgen dat het opleidingsaanbod beschikbaar komt via de website van Werkcentrum Fryslân.
We gaan op donderdag 9 oktober van start met Werkcentrum Fryslân. Dit betekent nog niet dat de naam Het Noorden werkt door al verdwijnt. Het Noorden Werkt door is een samenwerking met arbeidsmarktregio Groningen en Drenthe. We bepalen met beide regio’s een strategie voor het doorgeleiden van klanten naar ons nieuwe loket Werkcentrum Fryslân. De naam Het Noorden werkt door verdwijnt uiteindelijk.
De dienstverlening die het Werkgeversservicepunt levert aan werkgevers blijft gewoon bestaan. Werkgevers die zich melden bij het loket van Werkcentrum Fryslân begeleiden we naar de juiste dienstverlening van onze partnerorganisaties. De dienstverlening voor werkgevers en de koppeling met Werkcentrum Fryslân werken we in het najaar verder met elkaar uit tijdens de werksessies voor speerpunt 2 Werkgeversdienstverlening. De naam Werkgeversservicepunt verdwijnt uiteindelijk. Werkgevers kunnen dan via Werkcentrum Fryslân contact zoeken met vragen over werk. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal hier ook gericht campagne op voeren in 2026.