Lees op deze pagina de antwoorden op de veelgestelde vragen over de Besluitvorming Werkcentrum Fryslân. We vullen deze pagina regelmatig aan met nieuwe vragen die we ontvangen van onze collega’s bij een van onze netwerkpartners. Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem dan via de knop hieronder.
Besluitvorming Werkcentrum Fryslân
Het Werkcentrum is één van de maatregelen die onderdeel uitmaakt van de landelijke hervorming van de Nederlandse infrastructuur voor de arbeidsmarkt. Op dit moment is het soms lastig voor werkzoekenden en werkenden de juiste dienstverlening of hulp te vinden. Ook voor werkgevers is het ingewikkeld. Zij hebben te maken hebben met verschillende partijen, regelingen en uitvoerders.
In elke arbeidsmarktregio komt daarom één gezamenlijk loket: het Werkcentrum. Werkzoekenden, werkenden en werkgevers kunnen daar terecht voor hulp of vragen over werk, loopbaan en scholing. De organisaties die samenwerken in het Werkcentrum blijven zelfstandig en verantwoordelijk voor hun eigen diensten.
Het Algemeen Bestuur heeft de volgende vijf besluiten genomen:
1. Het voorkeursscenario uit de eindnotitie Verkenning Werkcentrum Fryslân gebruiken we als kader voor de verdere uitwerking en implementatie van het Werkcentrum Fryslân;
2. De dienstverlening van het Werkcentrum Fryslân richt zich op werkgevers, werkzoekenden en werkenden in Fryslân met vragen over werk, loopbaan of scholing;
3. In de Meerjarenagenda bepalen we als netwerkorganisatie aan welke doelgroepen we proactieve dienstverlening leveren. In de Meerjarenagenda komt ook terug op welke thema’s we een meerwaarde zien voor regionale samenwerking tussen de samenwerkingspartners;
4. In 2025 gaat de regionale dienstverlening voor inwoners en werkgevers in Fryslân door. Vanaf 1 januari 2025 bieden we de dienstverlening van het Regionaal mobiliteitsteam en het Leerwerkloket vanuit één team. Dit doen we onder de naam van Het Noorden werkt door. De dienstverlening vanuit Het Noorden werkt door zal in de loop van het jaar 2025 opgaan in het Werkcentrum Fryslân. Het hoe en wanneer werken we uit in de routekaart naar Werkcentrum Fryslân.
5. Het voorkeursscenario heeft verdere uitwerking nodig. Dit doen we in de routekaart naar Werkcentrum Fryslân en de uitvoeringsagenda. De routekaart en uitvoeringsagenda geven duidelijkheid over de planning, aanpak en uitvoering. In de routekaart en uitvoeringsagenda is aandacht voor afstemming over regievoering, fasering, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, het uitvoeringsplan voor de dienstverlening en een financiële paragraaf. Het Algemeen Bestuur heeft op 6 februari 2025 de routekaart naar Werkcentrum Fryslân vastgesteld. De uitvoeringsagenda gaan we tot de zomer van 2025 met onze 28 netwerkpartners samen vormgeven.
De rode draad van het voorkeursscenario van het Werkcentrum Fryslân is dat we beginnen met één digitale centrale toegang. Bij deze digitale centrale toegang kunnen alle doelgroepen direct contact opnemen, maar ook digitale dienstverlening vinden. Naast één digitale centrale toegang heeft het de voorkeur om in ieder geval vier fysieke locaties in de deelregio’s te realiseren. Als aanvulling daarop is het mogelijk om te experimenteren met afwisselende locaties.
Bij zowel het digitale loket als de fysieke locaties werken gidsen. Deze gidsen helpen inwoners en werkgevers online of in persoon en begeleiden hen naar de juiste diensten. De gidsen werken ook samen in een team met experts van verschillende partners.
De routekaart Werkcentrum Fryslân is, als onderdeel van de Meerjarenagenda, op 6 februari 2025 vastgesteld door het Algemeen Bestuur. De Meerjarenagenda werken we samen met de deelregio’s en regionale partners uit tot een uitvoeringsagenda. In de uitvoeringsagenda vertalen we de doelen naar concrete acties én stemmen taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden met elkaar af. Het programmabureau faciliteert hierin door het organiseren van werksessies, het verwerken van de output en de vormgeving van het eindproduct. De partnerorganisaties zijn verantwoordelijk voor het afvaardigen van de juiste deelnemers, het bepalen van de inhoud én de uiteindelijke uitvoering.
Het doel is om de uitvoeringsagenda voor de zomer af te ronden. We starten in maart 2025 met de eerste werksessies.
De exacte startdatum is nog niet bekend. In 2025 gaan we als arbeidsmarktregio van start met het Werkcentrum Fryslân. We volgen hierbij de planning van de landelijke uitrol van de merkidentiteit voor het Werkcentrum. De verwachting is dat eind februari 2025 de landelijke website werkcentrum.nl online is. De regionale sites kunnen later in het jaar worden ingericht en ingevuld. Tot die tijd kunnen we als regio onze huidige websites en naamgeving blijven gebruiken. De website van Het Noorden Werkt Door blijft beschikbaar voor inwoners en de website van Fryslân Werkt is beschikbaar voor inwoners, werkgevers en professionals.
Op 6 februari 2025 heeft het Algemeen Bestuur de Meerjarenagenda vastgesteld. Met de speerpunten en doelen in onze Meerjarenagenda geven we als 28 netwerkpartners in arbeidsmarktregio Fryslân invulling aan onze gezamenlijke ambitie: Een inclusieve arbeidsmarkt waarin elk talent telt. De Meerjarenagenda is het resultaat van onze programmatisch aanpak met de fasen Inzicht, Overzicht en Uitzicht. Alle 28 netwerkorganisaties hebben hieraan bijgedragen: van bestuur en beleidsadviseurs tot managers en collega’s in de uitvoering.
Om onze netwerksamenwerking van échte toegevoegde waarde te laten zijn, kiezen we ervoor om de komende jaren een duidelijke focus aan te brengen. Dit doen we met vier speerpunten die onze gezamenlijke opgave vormen én bijdragen aan het behalen van de eigen organisatiedoelstellingen van de netwerkpartners. Hiermee willen we een duidelijk en toegankelijk dienstenaanbod creëren dat aansluit bij de behoeften van inwoners en werkgevers in Fryslân.
De vier speerpunten in de Meerjarenagenda zijn:
1. Het inrichten van één loket voor inwoners en werkgevers: het Werkcentrum Fryslân
2. Het versterken van onze regionale werkgeversdienstverlening
3. Het ontwikkelen van (publiek-private) regionale scholingstrajecten
4. Het bieden van extra regionale ondersteuning aan specifieke doelgroepen
De routekaart naar Werkcentrum Fryslân is afgestemd met het Kernteam tijdens de kernteamvergadering op 21 november 2024 en door het Algemeen Bestuur vastgesteld op 6 februari 2025. In 2025, het transitiejaar, organiseren we als programmabureau verschillende momenten waarop je als collega van een partnerorganisatie mee kan praten over de uitvoeringsagenda. Samen bepalen we de concrete inrichting van het Werkcentrum Fryslân.
Onze Friese aanpak loopt parallel aan én is in lijn met de landelijke planning van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hieronder kun je een weergave zien van de landelijke planning.
Het aanbod van regionale dienstverlening zal grotendeels hetzelfde blijven. Het exacte aanbod bepalen we in onze Meerjarenagenda. Daarnaast gaan we vanuit het Werkcentrum Fryslân doorverwijzen naar alle andere diensten op het gebied van werken, leren en scholing van onze samenwerkingspartners.