Het grootste verschil tussen het aannemen van een statushouder en een oprjochte Fries? Dat ontdek je op deze pagina, waar werkgevers hun verhaal vertellen. Dat er talent voor het oprapen ligt, is in elk geval één ding wat zeker is. Want statushouders, mensen uit het buitenland met een verblijfsvergunning in Nederland, mogen en wíllen graag meedoen in de maatschappij. Werken is daar een groot onderdeel van, maar het vinden van een baan is lastiger dan gedacht. Of: was? Want na het lezen van deze informatie en verhalen, hopen we dat steeds meer Friese werkgevers meewerken en meer statushouders een kans bieden. Omdat die samenwerking niet alleen van meerwaarde is voor de statushouder, maar ook voor werkgevers.
Samenwerken met statushouders: een mooie kans
Elk begin is spannend, maar brengt tegelijkertijd mooie kansen met zich mee. Dat geldt ook voor het aannemen van statushouders. Het is niet alleen een leermoment voor je organisatie, maar ook een uitkomst in de krappe arbeidsmarkt. Statushouders brengen niet alleen een bak talent en andere cultuur mee, maar bieden vaak ook nieuwe inzichten en kennis. Daarbij werken ze ongekend hard, ook ná vijven. Het kost in het begin misschien een beetje extra geduld, handen, voeten en Google Translate, maar verrijkt je bedrijf op ieder vlak. Door de statushouders een plek in je organisatie te bieden, gaat kennis en talent niet verloren, maar kunnen we samen vooruit.
Inspirerende praktijkverhalen
In Fryslân zijn er al veel werkgevers die een plek bieden aan statushouders. Zoals Marcel, Els, Jan en Esther. Welke uitdagingen en inzichten dat meebracht? Hoe de balans in het bedrijf is en of ze het zouden aanraden? Dat lees je hieronder.
De werkvloer als minimaatschappij
De werkvloer is een minimaatschappij met allemaal verschillende type mensen. Vrolijk, serieus, relaxed, jong, oud, hoog opgeleid of schoolverlater. Ieder mens is uniek. Het aannemen van een statushouder is eigenlijk niets meer dan een nieuw type mens op de al diverse werkvloer neerzetten. Daarnaast kan iemand met een andere achtergrond juist veel mooie waarden, gebruiken en werkethos meebrengen naar het werk, waardoor je zelf ook blijft leren.
Samenwerken gaat niet (altijd) vanzelf:
Het aannemen van een statushouder brengt veel, maar natuurlijk kunnen zich ook uitdagingen voordoen. Taal is daar één van. Gelukkig zijn werkgevers en statushouders flexibel in deze moderne wereld, waarbij er veel (technologische) hulpmiddelen ingezet kunnen worden. Het geluid dat we vanaf de werkvloer terugkrijgen? Inwerken kost een beetje extra tijd en geduld, maar dat maakt de inzet meer dan goed.
Communicatie op de werkvloer
De meeste statushouders verblijven al even Nederland en kennen de beginselen van onze taal. Met redelijk simpel, herhalend werk en een beetje geduld vanuit de werkgever, kan er makkelijk samengewerkt worden. Ook willen de statushouders graag in Nederland blijven en doen ze hun best om de taal te leren. Stel bijvoorbeeld een buddy vanuit jouw organisatie aan, waarmee ze kunnen oefenen.
Je horizon verbreden
Een nieuwe cultuur in ‘huis’ halen, betekent ook dat je je eigen (bedrijfs)cultuur beter leert kennen. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Pas bij de komst van een nieuwe cultuur, reflecteer je op je eigen gewoonten en gebruiken. Maar ook kan een nieuwe cultuur je nieuwe inzichten geven, je gebruiken veranderen en je horizon verbreden.
Extra begeleiding
Het aannemen van een statushouder kan vragen oproepen binnen je organisatie. Wie gaat bijvoorbeeld het inwerken of de begeleiding oppakken en hoeveel (extra) begeleiding is er überhaupt nodig? De ervaring van andere werkgevers leert ons dat de opleiding en begeleiding van statushouders nagenoeg gelijk is aan dat van autochtone werknemers. Het is vooral persoonsafhankelijk hoe snel iemand het werk oppakt. Extra begeleiding wordt vaak ook verzorgd vanuit de gemeente of via een jobcoach.
Samen aan de slag
Als je met een statushouder aan de slag gaat, wil je natuurlijk ook dat deze persoon goed integreert in het bedrijf en de bedrijfscultuur. Over het algemeen komen statushouders moeilijk(er) aan werk, maar willen ze wel graag werken. Als ze eenmaal de kans krijgen, zullen ze daarom (vaak) hun uiterste best doen om mee te komen met het bedrijf. Zeker in een kleine organisatie merk je dat een statushouder zich helemaal kan onderdompelen in het werk, de organisatie en de bedrijfscultuur. Maar hoe fijn zou het voor de statushouders zijn om op vrijdag, in plaats van een snack of visje bij de lunch, met z’n allen Libanees of Syrisch te eten? Een klein gebaar maakt een groot verschil!
Ben je benieuwd wat jij voor een statushouder kunt betekenen?
Samen kijken we welke statushouder het beste bij jouw organisatie en jou als werkgever past. Laat je contactgegevens hieronder achter, dan nemen we contact met jou op.
"*" geeft vereiste velden aan