Dit vindt Jan Zwart. Bij Rivièra Product Decorations B.V. in Drachten sleeven ze producten. Sleeven is het aanbrengen van een bedrukte folie om een product(verpakking) van kunststof, glas of metaal.Het merendeel vindt daarna zijn weg naar schappen buiten Nederland, maar ook in de Nederlandse supermarkten liggen in Drachten gesleevde producten.
Personeelstekort
Sinds twee jaar werken er drie statushouders bij Rivièra Product Decorations. Inmiddels heeft een van hen het Nederlanderschap. De grootste beweegreden voor het aannemen van statushouders was dat Rivièra moeilijk aan personeel kwam. Er stonden functies open die passen bij nieuwkomers, omdat een groot deel van het productiewerk repeterend is, dus dachten ze: waarom niet?
De komst van de eerste statushouder verliep heel voorspoedig. De man is nog steeds in dienst. Een schoolvoorbeeld, maar zo gaat het natuurlijk niet altijd. “Soms hebben ze wat meer tijd nodig”, zegt Jan Zwart, operationeel manager bij Rivièra. “En aandacht, maar dat geldt soms net zo goed voor autochtonen.”
Of iemand het werk goed kan doen, ligt meer aan de persoon dan het land van herkomst, merken ze bij Rivièra. De begeleiding is vaak wel wat intensiever. “Dat moet wel goed, want ze moeten het werk snappen. Soms gaat het in één keer goed en soms moet het met Google Translate, maar ook dan lukt het uiteindelijk wel.”
Samen met de gemeente
De eerste keer dat het bedrijf een statushouder aannam, ging dat via de gemeente Smallingerland. “Veel zaken bij ons gaan via de gemeente, waaronder het ondernemerschap. Via die weg komen de statushouders bij ons binnen”, vertelt Jan. Als werkgevers personeel nodig hebben, kunnen ze vragen of er statushouders open staan voor het werk dat ze bieden.
Zo zorgen ze ervoor dat er een match is tussen het bedrijf en de nieuwkomer. “We hebben nu twee statushouders in dienst: een schoonmaakster en een productiemedewerker. Het werk bevalt hun beide heel goed. En ons ook!” Mochten ze het willen, dan kunnen de nieuwe Nederlanders ook doorgroeien. “Je kan operator worden, maar ook leidinggevende aan de lijn of verantwoordelijke voor de machines. De statushouders worden dan intern opgeleid door een collega.”
Balans in het bedrijf
Op dit moment zijn er twee statushouders in dienst bij Rivièra. Ook de persoon die inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft, is nog steeds onderdeel van het team. In totaal zijn er 47 werknemers in dienst. “En tien ‘inleners’”, zoals Jan ze noemt. Dit zijn Oekraïense uitzendkrachten die niet vast in dienst zijn, om zo de balans te bewaren. “Als je maar 47 man personeel hebt en je tien extra krachten uit Oekraïne aanneemt, dan is de verhouding snel scheef”, vertelt Jan.
Om die reden wil het bedrijf niet te veel uitzendkrachten of statushouders tegelijk aannemen. Daarbij: “Er moet natuurlijk ook werk voor ze zijn.” De meeste werknemers tekenden een 0-urencontract en werken in principe op oproepbasis. “Maar gelukkig is altijd wel genoeg werk om het personeel alle dagen bezig te houden”, vertelt Jan.
Een leidinggevende vrouw
Maar natuurlijk zijn er soms ook kleine hobbels op de weg. “Zo zijn er bijvoorbeeld twee mannen die wel heel erg moesten wennen aan een vrouwelijke operator, die dus ‘boven’ hen staat. In sommige culturen werken vrouwen helemaal niet, laat staan dat ze leidinggeven aan mannen. Dat was even een lastig moment”, legt Jan uit.
Als zoiets zich voordoet, gaan ze in gesprek over de situatie. “We zijn hier in Nederland en werken in ons bedrijf volgens de Nederlandse normen en waarden. Wij maken geen onderscheid tussen man en vrouw, dus een vrouw kan leidinggeven. Aan iedereen.” Na een uitleg over de Nederlandse (bedrijfs)cultuur en een tijdje wennen, verloopt de samenwerking nu heel soepel.
Investeren in tijd
Een statushouder inwerken en begeleiden kost zo’n twintig procent meer tijd dan bij een autochtone werknemer, schat Jan in. “Maar we maken er graag tijd voor.” Zeker omdat goed personeel moeilijk te vinden is, is Rivièra blij met deze oplossing.
“Natuurlijk maakt de subsidie het ook aantrekkelijk, maar we hebben gewoon mensen nodig en zij willen het werk doen.” Jan verwacht dat ze in de toekomst doorgaan met het aannemen van statushouders. Tegelijkertijd bewaakt hij de verhoudingen binnen het bedrijf. “Het moet in balans blijven. Elk personeelslid verdient dezelfde aandacht.”
Wil jij ook aanwinst voor je bedrijf en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact met ons op.
“Of iemand het werk goed kan doen, ligt meer aan de persoon dan het land van herkomst”