Onder statushouders is nog veel potentieel talent onbenut

Header afbeelding


Esther Hofman, projectleider traineeship van statushouders bij provincie Fryslân, ziet dat elke dag opnieuw. Ze heeft zelf meegeholpen met opzetten van het project rondom statushouders bij de provincie en is nu begeleider. 

Inclusieve politiek

Er was een wens vanuit de politiek om een traineeship voor statushouders op het provinciehuis te laten lopen. “We hebben natuurlijk ook een voorbeeldfunctie”, vertelt Esther. “Als we willen dat de provincie Fryslân inclusief is, moeten wij dat ook zijn.” Dus werd er een traineeship van twee jaar bij het provinciehuis voor statushouders in Fryslân opgezet. 

“Het is voor ons ook een leertraject, want we doen het voor het eerst.” Esther merkt dat je ook je eigen cultuur beter leert kennen als je kennismaakt met andere culturen. “Je gaat bij jezelf afvragen: wat is onze cultuur eigenlijk? En waarom doen we bepaalde dingen zo? Want je moet het wel kunnen uitleggen aan de trainees.” 

Cultuur is diepgeworteld, ook in Nederland en in het provinciehuis. “Het houdt je een spiegel voor, op veel vlakken. Hoe is onze organisatiecultuur en de Nederlandse cultuur? Dingen die Nederlands of Fries zijn, kunnen voor ons heel vanzelfsprekend zijn en voor hen iets heel geks.” 

Enorm veel drive

Ondanks de strenge aanmeldeisen waren er veel aanmeldingen voor het traineeship. “Ze moesten al B1 niveau Nederlands hebben, over minimaal een hbo-diploma beschikken en natuurlijk ook dat denkniveau hebben.” Ondanks die eisen meldden veel statushouders zich aan. “Er is dus nog heel veel talent onbenut”, zegt Esther. “Deze mensen hebben zoveel drive, dat is echt mooi om te zien. Ze willen heel graag.” 

Het leertraject begon met intensieve taalles en cultuurtraining in de eerste vier maanden. Het niveau Nederlands moest van B1 naar C1 gebracht worden. Daarnaast leerden ze elkaar en de provincie kennen door bijvoorbeeld mee te lopen op verschillende afdelingen.

Het programma

Het traject startte in december 2023. De statushouders werken vier dagen in de week en op vrijdag is er training. “Dat kan van alles zijn: bestuurlijke sensitiviteit, projectmanagement, communicatietraining, presentatietraining of een Excelcursus.” Op trainingsdagen kunnen alle kandidaten dus veel leren en zich blijven verbreden. Ook hebben ze, net als de andere medewerkers op het provinciehuis, een persoonlijk ontwikkelbudget. Hiermee kunnen ze binnen hun eigen interessegebied nog verder doorleren. 

Doordeweeks werkt iedere statushouder op een andere afdeling. Meestal gaan ze aan de slag binnen een sector waar ze al ervaring in hebben of waar ze zelf de voorkeur aan geven. “Ze houden zich bijvoorbeeld bezig met subsidiezaken, juridische zaken of beleidsvelden zoals energie en Europa. Onze trainees zijn vaak wat ouder en hebben al werkervaring. Daarom kunnen ze prima mee in dit werkniveau”, vertelt Esther. 

Samen met statushouders: statushouders aan het woord 

“We hebben hier een hele gezellige werksfeer. In mijn eigen land was ik ook ambtenaar en ik vind dit een geweldige kans om mijn kennis hier op de arbeidsmarkt toe te passen en mijn eigen werkwaarde te ontdekken.” – Cihan Kayaalp

“Ik heb tot nu toe heel veel geleerd en het is een goede kans om mijn vaardigheden te verbeteren. Het is een mooie kans om meer te leren over hoe de Nederlandse arbeidsmarkt werkt. Het werk is interessant en uitdagend.” – Aybala Gök

“De samenwerking is echt leuk. Je ziet geen verschil tussen de medewerkers. Ze zijn gelijk en hebben dezelfde rechten binnen de provincie. Dat had ik niet in Syrië.” – Zahraa Al Jundi

“Door dit trainneeship krijg ik meer zelfvertrouwen. Ik heb ook meer over mezelf ontdekt, door het programma en door collega’s.” – Oguz Teyfur

Begeleiding


De statushouders krijgen ook een buddy toegewezen: iemand van de provincie die op een andere afdeling werkt dan zij zelf. “Het is een soort mentor die twee jaar lang bij ze blijft als buddy. Ze spreken één keer in de week af.” Bij hun buddy kunnen ze terecht voor vragen. Over werk, maar ook over persoonlijke zaken. “Daarnaast is er nog een inhoudelijk aanspreekpunt. Dit is een van hun directe collega’s waarbij ze terecht kunnen met werkgerelateerde dingen.”Ook Esther spreekt ze regelmatig: “Ik ben er voor de algehele begeleiding en de ontwikkeling van de trainees.” 

Integreren

Hoe het is om in een nieuwe cultuur te stappen? Dat kan Esther goed uitleggen aan de hand van een van hun trainingen. “Als oefening schreef de groep hun eigen naam op met hun schrijfhand. Daarna nog eens, maar dan met de hand waar je nooit mee schrijft. Dat voelt een beetje onbeholpen, onzeker en instabiel. Je denkt: doe ik het goed?” Zo voelt het als je met een vreemde cultuur de Nederlandse cultuur binnenkomt. Je weet dat de andere hand (andere cultuur) je beter ligt, maar die kan je niet gebruiken. Er zit maar één ding op: ook met deze hand leren schrijven. Dit frustreert natuurlijk en steeds vraag je je af: doe ik het goed en is dit goed genoeg?”

Uit de gesprekken die Esther met de trainees voert, lijkt het integreren gelukkig wel goed te gaan. “Ze zien het als een golden ticket, maar voelen ook druk om het goed te doen. Ze weten dat deze kans uniek is.” Schrijnend, noemt Esther het, dat er zo weinig kansen liggen voor statushouders. “Ze doen het zo goed. Het zijn hele goede, gedreven mensen.”


Van links naar rechts: Oguz Teyfur, Zahraa Al Jundi, Esther Hofman, Cihan Kayaalp, Aybala Gök

Kansen op de arbeidsmarkt

“Er is veel arbeidskrapte en bedrijven zitten verlegen om mensen, terwijl tegelijkertijd getalenteerde mensen uit het buitenland naar ons toekomen. En toch is het echt heel lastig voor ze om aan het werk te komen. Met een traineeship zorgen we ervoor dat ze ergens aan de slag kunnen.” Dat kan bij de provincie zijn, maar ook ergens anders. “Ze hebben nu in ieder geval de kans om te laten zien wat ze kunnen en ervaring op te bouwen in Nederland.”

Samenwerken met statushouders

Zou Esther het samenwerken met statushouders aanraden aan andere ondernemers? “Jazeker!” roept ze vol overtuiging. “Puur uit persoonlijke ervaring”, zegt ze erover. “Er is zoveel negatieve beeldvorming, in het nieuws, op televisie en in keukentafelgesprekken. Maar dat is zo zonde! Er is zoveel talent uit het buitenland en ze zijn heel welwillend en loyaal aan je organisatie. Ik zou het iedereen aanraden, maar onderschat de investering op cultuurniveau niet.”

Wil jij ook aanwinst voor je bedrijf en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact met ons op. 


“Er is zoveel talent uit het buitenland en ze zijn heel welwillend en loyaal aan je organisatie” 

Andere succesverhalen

Els Roodbeen van Pia service over het werken met statushouders
Diversiteit en inclusiviteit is hier heel normaal

Een jobcoach informeerde naar de mogelijkheden voor een statushouder binnen PIA Service.” Vanaf dat moment verliep het proces net zoals bij elke andere werknemer en zo had PIA Service voor het eerst een statushouder in dienst.

Lees meer
Jan Zwart van Rivièra Drachten over het werken met statushouders
Op een kleine werkvloer moet alles in balans zijn

Sinds twee jaar werken er drie statushouders bij Rivièra Product Decorations. De grootste beweegreden voor het aannemen van statushouders was dat Rivièra moeilijk aan personeel kwam.

Lees meer
Esther Hofman, projectleider traineeship van statushouders bij Provincie Fryslân over het werken met statushouders
Onder statushouders is nog veel potentieel talent onbenut

Esther Hofman, projectleider traineeship van statushouders bij Provincie Fryslân, ziet elke dag zoveel potentieel talent onbenut als het gaat om werken met statushouders.

Lees meer
Ga naar de inhoud