Als je kunt werken, kun je meedoen

Header afbeelding


Dat vindt Marcel Dol, directeur HR van het bedrijf. Bij Probo is iedereen welkom, zegt hij. Het bedrijf werkt nog niet zo heel lang met statushouders. Sinds 2021 is printproductiehuis Probo uit Dokkum actief met deze groep nieuwe Nederlanders. Dat bevalt tot nu toe uitstekend, vertelt Marcel.


Probo is een snelgroeiend bedrijf. “We zijn in 2001 opgericht en binnen twintig jaar naar zeshonderd medewerkers gegaan”, vertelt Marcel. Het bedrijf heeft veel mensen uit de regio in dienst, maar ook een aantal statushouders. “We hebben een vooraanstaande positie en willen een goede werkgever zijn in de regio. Daar hoort ook een bepaalde sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid bij.” 

Even wennen


Bij Probo maakt het niet uit waar je vandaan komt, zegt Marcel: “Als je kunt werken, kun je meedoen.” Maar hoe ambitieus je ook bent in het verwelkomen van statushouders, het gaat niet altijd direct soepel. Er begon een groepje tegelijk, en omdat de statushouders in het begin de taal niet spraken, zochten ze elkaar in de pauzes op. “Je wilt het liefst dat ze ook op het werk en tussen collega’s integreren, maar dat had tijd nodig.” 

Ook het verschil in werkethos was even wennen. “Die is bijvoorbeeld voor medewerkers uit Afrika, wel degelijk anders dan bij ons. Met name relaxter.” Na een paar maanden wennen, is echter veel bijgetrokken en weten de werkgever en werknemers wat ze aan elkaar hebben. “Van de eerste groep statushouders heeft het merendeel daarom een vast contract gekregen”, vertelt Marcel.

Als Probo en de nieuwe werknemers tevreden zijn, gaan de twee partijen eigenlijk altijd samen verder. “Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat het geen prettige samenwerking is, maar dan verlengen we niet. Daarin maken we geen verschil tussen allochtone en autochtone medewerkers.”

Kennismaken met het werk 

De statushouders zijn eerst één maand op proef. Daarna werken ze twee maanden op detacheringsbasis. Voordat ze een overeenkomst van bepaalde tijd krijgen, zijn ze in totaal drie maanden werkzaam bij het bedrijf. Bevalt de samenwerking? Dan volgt een contract van onbepaalde tijd. “De vijf statushouders uit de eerste ronde zijn inmiddels vast in dienst bij ons.” 

Op de meeste afdelingen waar statushouders bij Probo instromen, is het werk niet zo complex. De opleiding is bij elke nieuwe werknemer hetzelfde, of deze persoon nu uit Syrië of Dokkum komt. “Alleen je hebt wat meer communicatie nodig”, legt Marcel uit. “Dat stukje kost dus meer tijd, maar niet overdreven veel. Je moet alleen wat meer woorden gebruiken en wat meer geduld hebben.”

De taal leren 


Gelukkig leren de statushouders bij Probo ook een woordje Nederlands. Dat is niet alleen handig op het werk, maar ook in de supermarkt of bij de bakker. Daarom gaan de statushouders één dag in de week verplicht naar taalles. Door de lessen te vergoeden, stimuleert Probo de statushouders om de lessen te volgen.

Hard werken

Bij uitzendbureaus kunnen statushouders zelf aangeven wat voor ervaring ze hebben en in welke sector ze het liefst willen werken. Daardoor heeft Probo nu Oekraïense dames in dienst die industrieel kunnen naaien (modinettes). “In Nederland leren jongens en meisjes dat niet meer, maar de Oekraïense dames weten wel hoe je met een naaimachine om moet gaan”, zegt Marcel. 

Daarnaast pakken de Oekraïners snel het werk op en willen ze ’s avonds altijd wel een uurtje extra werken. “Waar iemand uit Dokkum bijvoorbeeld al gauw zegt: ‘Ik heb wat anders te doen’, denken zij: een uur extra werken is een uur extra inkomen.” 

Subsidie


Iedere werkgever in Nederland kan subsidie ontvangen voor het in dienst nemen van een statushouder. “Maar dat geldt ook voor de WAJONG, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, en 55+-ers”, zegt Marcel. “De subsidiemogelijkheden die hierbij horen gebruiken we wel, maar dat is niet de reden dat we statushouders aannemen. Ze werken heel hard en een beetje diversiteit op de werkvloer is hartstikke leuk en goed.”

Advies voor andere ondernemers

Marcel raadt het werken met statushouders zeker aan. “Er zitten pareltjes tussen. Mensen met een relevante opleiding, goede werkervaring en een mooi karakter. Die leer je niet kennen als je er niet mee gewerkt hebt.” Andere ondernemers adviseert hij het volgende: “Kijk naar wat lukt binnen jouw bedrijf. Niet elke ondernemer kan twintig statushouders aannemen, dat verschilt natuurlijk per bedrijf. Maar als je er open voor staat, kan het tot hele mooie samenwerkingen leiden.” 

Wil jij ook aanwinst voor je bedrijf en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact met ons op. 


“Als grote werkgever in Dokkum hoort sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid erbij”

Ga naar de inhoud