Dienstverlening 2025 – Scholing

Lees op deze pagina de antwoorden op de veelgestelde vragen over de Dienstverlening 2025 – Scholing. We vullen deze pagina regelmatig aan met nieuwe vragen die we ontvangen van onze collega’s bij een van onze netwerkpartners. Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem dan via de knop hieronder. 

Dienstverlening 2025 – Scholing

1. Ik heb een vraag over een scholingstraject van Fryslân Werkt. Bij wie kan ik hiervoor terecht?

Nynke Hogenhuis is vanaf 1 januari 2025 de contactpersoon voor scholing vanuit het programmabureau Fryslân Werkt. Je kunt Nynke bereiken via nynke.hogenhuis@leeuwarden.nl of 06 – 15 56 42 41. 

2. Blijven we in 2025 scholingstrajecten aanbieden vanuit het samenwerkingsverband Fryslân Werkt?

Ja, we blijven scholingstrajecten aanbieden vanuit Fryslân Werkt. Er is voor volgend jaar € 800.000 beschikbaar voor scholing. De exacte besteding en verdeling werken we nog uit in een plan voor 2025. Vanaf 2026 bepalen we de besteding en verdeling in onze Meerjarenagenda

3. De scholingstrajecten worden vanaf 2025 ingekocht via Open House. Wat houdt dit in?

Een Open House is een systeem waarbij aanbieders zich kunnen aanmelden om hun diensten te leveren, zolang ze voldoen aan vooraf bepaalde eisen. Dit betekent dat er geen selectie of wedstrijd plaatsvindt bij de aanmelding. Aanbieders worden toegelaten zolang ze aan de gestelde voorwaarden voldoen.  

Voordelen van Open House: 
– Flexibiliteit: Aanbieders kunnen gedurende de hele looptijd toetreden, wat zorgt voor een continue aanbieding van diensten. 
– Keuzevrijheid voor kandidaten: Kandidaten kunnen zelf kiezen uit de toegelaten aanbieders, wat kan leiden tot betere klanttevredenheid. 
– Efficiëntie: Gemeenten kunnen sneller en eenvoudiger contracten sluiten met aanbieders die aan de eisen voldoen. 
– Minder administratieve lasten: Omdat er geen selectie plaatsvindt, zijn er minder administratieve procedures nodig bij de aanmelding van aanbieders. 

4. Waarom kiezen we voor het inkopen van scholingstrajecten voor Open House?

De keuze voor Open House heeft een aantal redenen: 

Inspelen op de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt 
Met Open House kunnen we als netwerksamenwerking beter inspelen op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Ons uitgangspunt is dat we het beste aanbod willen voor werknemers, werkgevers en werkzoekenden. Met Open House kunnen we gemakkelijk nieuwe trajecten openstellen en leveranciers kunnen op eenvoudige wijze scholingstrajecten aanbieden.   

Meer keuzevrijheid bij kandidaten 
Door Open House kunnen kandidaten zelf kiezen bij welke aanbieder ze het scholingstraject willen volgen. Zo kunnen kandidaten kiezen voor het opleidingsaanbod wat het beste bij hen past. De voorwaarden waaraan de scholing aan moet voldoen hebben we vooraf vastgelegd. Dus alle trajecten die we aanbieden voldoen aan onze eisen voor kwaliteit.  

Voldoen aan regelgeving 
Met Open House voldoen we aan de regelgeving en kunnen we transparant onze scholingstrajecten inkopen. Als programmabureau Fryslân Werkt moeten we voldoen aan de inkoopregels van de centrumgemeente Leeuwarden. In de afgelopen jaren heeft Fryslân Werkt een breed scala aan scholingstrajecten en interventies aangeboden in samenwerking met vaste leveranciers. De huidige manier van inkopen is niet meer rechtmatig. We hebben het maximaal aantal contracten bereikt en kunnen niet langer op deze manier de scholingstrajecten inkopen.  

5. Wat betekent Open House voor de huidige leveranciers van scholingstrajecten?

Alle huidige leveranciers van scholingstrajecten zijn uitgenodigd om zich in te schrijven voor de Open House. Vanuit Fryslân Werkt zijn voor de openstelling van de Open house de minimale eisen opgesteld. Voldoet de leverancier aan deze eisen? Dan wordt het scholingstraject opgenomen in het aanbod van Fryslân Werkt.

Er zijn 3 verschillende soorten trajecten opgenomen in de Open House: 
1. Trajecten gericht op werk of vervolgopleiding. Hierin zijn bijvoorbeeld de scholingstrajecten voor de sectoren Vervoer & Logistiek, Zorg, Techniek, Zakelijke dienstverlening en Groen opgenomen. 
2. Trajecten gericht op het ontwikkelen van competenties . Hier gaat het om intensieve trajectbegeleiding of jobcoaching. 
3. Trajecten gericht op oriëntatie op de sector of het werk . Hierin zijn bijvoorbeeld de voorschakeltrajecten in de sector ICT, Groen en Techniek opgenomen. 
 
Leveranciers kunnen elk kwartaal inschrijven voor een bestaand scholingstraject of interventie. Ook bij nieuwe scholingstrajecten kunnen leveranciers eenvoudig inschrijven. Zo kunnen we flexibel inspelen op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. 

6. Wat betekent Open House voor de kandidaten die scholing gaan volgen?

Door Open House kunnen kandidaten zelf kiezen bij welke aanbieder ze het scholingstraject willen volgen. Zo kunnen kandidaten kiezen voor het opleidingsaanbod wat het beste bij hen past. De voorwaarden waaraan de scholing moet voldoen hebben we vooraf vastgelegd. Dus alle trajecten die we aanbieden voldoen aan onze eisen voor kwaliteit.  

7. Kan ik als accountmanager in 2025 nog nieuwe scholingstrajecten ontwikkelen?

Ja, dat kan. De inkoopmethode Open House is flexibel. Er kunnen dus nieuwe scholingstrajecten worden toegevoegd. Leveranciers kunnen dan inschrijven voor het nieuwe traject. Voldoet de leverancier aan deze eisen? Dan wordt het scholingstraject opgenomen in het aanbod van Fryslân Werkt. 

8. Wanneer is bekend welke scholingstrajecten Fryslân Werkt in 2025 aanbiedt?

Alle leveranciers hebben op 2 december gehoord of hun aanvraag is goedgekeurd of afgewezen. De komende weken mogen ze hier nog een bezwaar tegen indienen. Als er geen bezwaren worden ingediend vermelden we vanaf 27 december welke trajecten in 2025 beschikbaar zijn.

Ga naar de inhoud