Ahmed – Thuiskomen in de keuken
Het verhaal van Ahmed Suleman is er een van opnieuw beginnen, maar vooral van thuiskomen in de keuken.
Het verhaal van Ahmed Suleman is er een van opnieuw beginnen, maar vooral van thuiskomen in de keuken.
Het is nog vroeg in de keuken van hotel-restaurant ’t Schippershuis in Terherne. Straks ruikt het hier naar gebakken vis en kruidige stoofpotten, maar eerst moet de kachel nog aan. Hier werkt Ahmed Suleman (29) uit Irak, tussen Friese collega’s, Hollandse gerechten en Nederlandse woorden. Zijn verhaal is er een van opnieuw beginnen, maar vooral van thuiskomen in de keuken.
Vijf jaar geleden vluchtte Ahmed uit Irak. In zijn thuisland werkte hij in een goed restaurant, maar eenmaal in Nederland belandde hij in een asielzoekerscentrum zonder zicht op werk. “Ik kon daar voetballen en basketballen, maar ik miste het koken.”
Alles veranderde toen hij zes maanden geleden werd uitgekozen om deel te nemen aan Nieuwkomers in de Keuken (*). Dit traject biedt statushouders de kans om het diploma Basiskok (niveau 2) te halen. Elke dinsdag gaat Ahmed naar Firda, waar hij ‘s middag praktijklessen koken volgt. In de ochtend krijgt hij taalles met speciale aandacht voor werken in een keuken.
Alles wat hij leert, kan hij meteen in de praktijk brengen in t Schippershuis. Hij vindt het fijn om weer iets op te bouwen. En de sfeer is beter dan in Irak. “Ik sprak de chef bijna nooit. Ik kreeg alleen bevelen.” Maar hier is iedereen gelijk. Ahmed is deel van het team. Dat vindt hij zo leuk, dat hij regelmatig voor het hele personeel kookt: heerlijke gerechten uit zijn thuisland.
Chef-kok Daryanto Jongman zag meteen dat Ahmed ervaring meebracht. “We begonnen met simpele dingen: groenten snijden en broodjes maken, maar hij staat nu elke avond achter de kachel”. Toch was er ook veel nieuw. “De taal natuurlijk – dat was een uitdaging,” vertelt Daryanto. Hij hielp Ahmed om de namen van ingrediënten te leren en liet hem de bereidingswijzen zien. “Wat is zuurkool? Hoe schil je aardappels? Dat zijn typisch Nederlandse dingen die voor anderen onbekend zijn.” Ahmed heeft een slimme oplossing gevonden: hij maakt overal foto’s van met zijn mobieltje, dan kan hij het altijd weer opzoeken.
Suzanne Kloosterman, eigenaar van ’t Schippershuis, hoefde niet lang na te denken toen Sippie de Groot haar namens Gastvrij Fryslân vroeg of ze wilde meedoen aan Nieuwkomers in de Keuken. “De arbeidsmarkt is krap, daar moeten we creatief mee omgaan. En we hebben al goede ervaringen met anderstaligen – bijvoorbeeld Oekraïense vrouwen in de housekeeping.”
Wat ze vooral waardeerde, was de begeleiding. “We hebben samen met Ahmed een workshop cultuursensitief werken gevolgd. Daar leer je bijvoorbeeld hoe mensen uit andere culturen verschillend omgaan met gezag en initiatief. Dat was heel waardevol.”
Daryanto vult haar aan. “Ahmed was gewend om alleen iets te doen als hij daarvoor een opdracht kreeg. Dat is geen onwil, maar uit respect voor jou als chef. Door de workshop hebben wij geleerd dat het belangrijk is om daarover te praten. Om te zeggen dat het oké is om zelf initiatief te nemen. Dat we dat ook fijn vinden.”
Nieuwkomers in de keuken laat zien wat er mogelijk is als mensen kansen krijgen én nemen. De sleutel voor het succes: het traject draait niet alleen om werk, maar ook om wederzijds begrip en leren van elkaar.
Over enkele weken hoopt Ahmed zijn diploma te halen. Het contract met ’t Schippershuis heeft hij al op zak. Hij is heel tevreden met zijn nieuwe werkplek en lacht: “Ik ben weer kok.”
(*) Nieuwkomers in de keuken is ontwikkeld door Gastvrij Fryslân, Colmare, Koninklijke Horeca Nederland, Toerisme Alliantie Friesland, Firda voor Volwassenen, Provincie Fryslân, Caparis en Fryslân Werkt.
Auteur: Richard van Breukelen
Wil je je aanmelden als werkgever of heb je andere vragen?