Praktijkverklaring – Zet je werkervaring om in een mbo-certificaat

Met deze verklaring als officieel document verbeter je echt jouw positie op de arbeidsmarkt. Bedoeld voor werkenden en werkzoekenden die niet via het reguliere onderwijs een mbo-diploma of certificaat kunnen halen.

Header afbeelding

Startdatum: op elk moment

Duur: 3-6 maanden

Succesvol afgerond: praktijkverklaring

Met een praktijkverklaring krijg je officiële erkenning voor vaardigheden en competenties die je in de praktijk hebt laten zien. Met deze verklaring als officieel document verbeter je echt jouw positie op de arbeidsmarkt. Doordat je erkenning krijgt voor wat je kunt, krijg je meer zelfvertrouwen en kun je aan (toekomstige) werkgevers bewijzen welk werk je kunt doen.

Een praktijkverklaring is tegelijk een laagdrempelige opstap naar een vervolgopleiding, zoals het behalen van mbo-certificaten of het volgen van een mbo-opleiding. De praktijkverklaring is specifiek ontworpen om mensen die moeite hebben met traditioneel onderwijs, of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

Traject praktijkverklaring

Om uiteindelijk een praktijkverklaring uit te reiken doorlopen de werkgever, Firda en jij als deelnemer de volgende stappen:

  1. Voorbereidende fase
    • Kennismakingsgesprek met werkgever: de werkgever wordt uitgelegd wat praktijkleren met de praktijkverklaring inhoudt en waar/hoe het bedrijf geschikte leerwerkplekken kan inrichten waar jij als deelnemer de benodigde werkprocessen kunt leren.
    • Kennismakingsgesprek met de praktijkopleider: de praktijkopleider, die door het leerbedrijf is aangesteld voor jouw begeleiding, wordt geïnformeerd en verwachtingen en verantwoordelijkheden worden besproken. De praktijkopleider beoordeelt en ondertekent uiteindelijk de praktijkverklaring en is dus erg belangrijk.
  2. Startfase – intakegesprek: In deze fase wordt jij geïnformeerd over het traject. Er wordt gekeken naar jouw mogelijkheden en wensen en er wordt een plan opgesteld voor welke werkprocessen je gaat leren.
  3. Uitvoeringsfase: In deze fase vindt het daadwerkelijke leren plaats. Je werkt en leert in de praktijk van het leerbedrijf, waarbij je de vaardigheden (werkprocessen) aanleert die zijn opgenomen in de mbo-kwalificatiestructuur. Tijdens het traject vinden er voortgangsgesprekken plaats. Hierin wordt je ontwikkeling besproken en kan het leertraject aangepast worden als dat nodig is.
  4. Afrondingsfase: Aan het einde van het traject vindt er een eindgesprek plaats. Hierin wordt beoordeeld welke werkprocessen je hebt leren uitvoeren in het leerbedrijf.

Voor wie is de praktijkverklaring bedoeld?

De praktijkverklaring is toegankelijk voor:

Voorwaarde is wel dat je niet lukt om een reguliere opleiding te volgen en zo een mbo-diploma of -certificaat te behalen.

Uitreiking praktijkverklaring

Als je het hele traject succesvol hebt afgerond ontvang je van Firda een praktijkverklaring waarin staat welke werkprocessen je bij het leerbedrijf hebt leren uitvoeren. Deze praktijkverklaring wordt vervolgens onderdeel van de mbo-verklaring. Samen met Firda bespreek je jouw ervaringen van de afgelopen periode en welke stappen je nu wilt nemen richting werk of een opleiding.

Wil jij een praktijkverklaring aanvragen?

Andere opleidingen

Horeca
Nieuwkomers in de keuken

Een praktijkgerichte opleiding waarin statushouders in 6 maanden opgeleid worden tot (assistent)kok. Daarna kunnen ze meteen aan het werk bij een werkgever.

Lees meer
Zakelijke dienstverlening
Cybersecurity en ontwikkeling software

Dit voorschakeltraject is bedoeld voor als je wilt werken in de ICT en hiervoor vak- en werknemersvaardigheden wilt ontwikkelen, voordat je begint aan een reguliere opleiding of baan in de ICT. 

Lees meer
Zakelijke dienstverlening
ICT-ondersteuner

Met dit traject leer je ICT-vaardigheden en kantoorwerkzaamheden zodat je je kansen op een baan in deze sector vergroot. Met deze opleiding kun je ICT-ondersteuner worden.

Lees meer
Ga naar de inhoud