Nieuws

12 december 2024

Flitsende start ‘Nieuwkomers in de keuken’

Een innovatieve, effectieve aanpak om Friese werkgevers in de gastvrijheidssector te helpen bij hun zoektocht naar personeel én nieuwkomers bij hun zoektocht naar een betaalde baan.

Header afbeelding

Deel artikel

Voor de Friese gastvrijheidssector is het een uitdaging om nieuw personeel te vinden. Het betrekken van anderstaligen kan hierbij één van de oplossingen zijn. Daarom zijn we onlangs gestart met het traject ‘Nieuwkomers in de keuken’. Een innovatieve, effectieve aanpak om vraag en aanbod in de Friese gastvrijheidssector beter op elkaar af te stemmen. Dit traject is bedoeld voor nieuwkomers in Friesland die graag aan het werk willen en daarbij ondersteuning nodig hebben.

Opleiding tot basiskok

Deelnemers worden in 26 weken opgeleid tot basiskok en krijgen een baangarantie. Het programma in het kort:

Een trajectbegeleider coördineert de samenwerking en fungeert als aanspreekpunt.

Eerste groep gestart

Op 3 december 2024 is de eerste groep deelnemers gestart met een uitleg over het traject en ze hebben kennis gemaakt met Guido Panjer die de koksopleiding vanuit Firda geeft. Iedereen heeft een koksbuis gepast en een schort gekregen. In januari, als de kerstdrukte achter de rug is, gaan ze aan het werk in de keuken van een echte werkgever. Voor bijna alle deelnemers is inmiddels een werkgever gevonden om de geleerde theorie in praktijk te brengen en waar ze, als alles goed gaat, per april 2025 een contract aangeboden krijgen.

Samen ontwikkeld

Dit traject is volledig ontwikkeld door Gastvrij Fryslân, Colmare, Koninklijke Horeca Nederland, Toerisme Alliantie Friesland, Firda voor Volwassenen, Provincie Fryslân, Caparis, Fryslân Werkt en wordt medegefinancierd door het Europees Sociaal Fonds. Het traject valt op dit moment onder de maatwerkinkoop binnen Fryslân Werkt en loopt tot en met 2026. Tot 2026 kunnen er 6 groepen starten waarmee we een duurzame oplossing willen bieden voor regionale arbeidsuitdagingen.

Wil je meer weten over Nieuwkomers in de keuken?

Deel artikel

Relevante opleidingen

Horeca
Nieuwkomers in de keuken

Een praktijkgerichte opleiding waarin statushouders in 6 maanden opgeleid worden tot (assistent)kok. Daarna kunnen ze meteen aan het werk bij een werkgever.

Lees meer
zorg nieuwkomers
Zorg
Statushouders in de zorg

Een opleidingstraject bedoeld voor (oud)statushouders die graag in de zorg willen werken. De opleiding die je in dit traject volgt is afhankelijk van wat bij je past, hoe makkelijk je leert en welke functies er beschikbaar zijn bij de werkgever.

Lees meer
Zakelijke dienstverlening
IT Traineeship voor statushouders

Intensief traject van 8 maanden voor statushouders en nieuwkomers met een passie voor IT.

Lees meer

Ga naar de inhoud